ZA KVALITETAN ŽIVOT

Naši i susjedi otkrili tehniku za procjenu preživljavanja raka

03.03.2014 u 16:14

Bionic
Reading

Znanstvenici iz Austrije, Mađarske i Hrvatske otkrili su da protein fibrinogen u krvnoj plazmi može biti točan pokazatelj preživljavanja nakon postavljene dijagnoze malignog pleuralnog mezotelioma pa se može koristiti u odabiru metode liječenja, objavljeno je u časopisu British Journal of Cancer

Znanstvenici vjeruju da fibrinogen, protein koji sudjeluje u procesu zgrušavanja u krvi, može poslužiti kao korisno sredstvo za liječnike u procjeni smisla izlaganju teškom kirurškom zahvatu.

Otkrili su da više razine fibrinogena znače kraći period preživljavanja a da niže razine fibrinogena znače dulje preživljavanje.

Istraživanje je obuhvatilo 175 pacijenata prosječne dobi 63,5 godina. Razine njihova fibrinogena mjerene su kad im je postavljena dijagnoza mezotelioma.

Prema rezultatima istraživanja 87,5 posto pacijenata s mezoteliomom imalo je iznadprosječne razine fibrinogena u plazmi. Oni s najnižim razinama fibrinogena prosječno bi preživjeli 19,1 mjesec. Oni s najvišim razinama prosječno bi preživjeli 8,5 mjeseci.

Pleuralni mezoteliom rijedak je ali agresivni oblik karcinoma koji je najčešće izazvan udisanjem toksičnih azbestnih vlakana.

Iako je njegov period latencije dug (10 do 50 godina) od prvog izlaganja azbestu do pojave simptoma, prosječno preživljavanje nakon postavljene dijagnoze je tek 8 do 18 mjeseci. Specijalizirani centri imaju uspjeha u kombiniranom liječenju koje uključuje kemoterapiju, operacije i zračenje, no čak i uz najbolju skrb većina pacijenata nije doživjela dvije godine nakon postavljenje dijagnoze. Pacijenta se često izlaže teškom operativnom zahvatu koji mu značajno ne produžuje život, ali mu zato značajno naruši kvalitetu života.

Čak i najiskusniji onkolozi imaju problema utvrditi koliko će točno biti učinkovit operativni zahvat.

Stoga bi uzimanje u obzir razine fibrinogena kao pokazatelja smislenosti operativnog zahvata moglo biti od pomoći u donošenju odluke onkolozima o metodi liječenja.

Među operiranim pacijentima onih 25 posto s najvišim razinama fibrinogena preživjelo bi prosječno tek 5,3 mjeseci dok je preostalih 75 posto preživjelo prosječno 31,3 mjeseca.

Rezultati istraživanja pokazuju da bi za pacijente s najvišim razinama fibrinogena bilo korisnije primijeniti palijativne metode od operativnog zahvata.