paradoks

Naš ih zakon tretira kao pješake: Jesu li električni romobili katastrofa u nastajanju?

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 19.07.2019 22:55
  • Objavljeno 19.07.2019 u 22:55
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sve veći broj električnih romobila koji bez ograničenja jure hrvatskim pločnicima predstavlja katastrofu u nastajanju. Paradoksalno je to da ta vozila, kojima se može juriti relativno brzo, prema hrvatskom zakonu u prometu imaju isti status kao i pješaci

Riječ je o praktičnom vozilu, ekološki prihvatljivom, kojim se u velikim gradovima može brzo kretati izbjegavajući prometne gužve s kojima se suočavaju oni koji koriste automobile ili javni prijevoz. Zbog toga i svjedočimo bumu električnih romobila.

Prometni stručnjak Željko Marušić smatra da je visoka tehnologija u ovom slučaju zatekla zakonodavstvo.

'Električni romobili došli su kao grom iz vedra neba i stvorili problem. Moramo brzo reagirati jer prije ili kasnije netko će poginuti. Opasnost su i za pješake i za one koji upravljaju njima', kaže nam Marušić.

Naime, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama nije propisana posebna kategorija vozila kao što su električni romobili, električni monocikli ili segwayi. Tim istim zakonom propisano je da je na kolniku zabranjeno igranje, vožnja dječjim biciklom, romobilom i koturaljkama, kao i sanjkanje, skijanje i sl. Slijedom navedenog, budući da je zabranjeno kretanje romobila kolnikom, njime, električnim monociklom ili segwayom može se kretati samo površinom kojom se kreću pješaci, odgovorili su iz policije na upit tportala. Dakle ako se voze kolnikom, vozači električnih romobila su u prekršaju.

Zakon sada propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kazniti za prekršaj pješak ako postupi suprotno odredbama ovog članka.

I dok se Hrvatska nalazi u pravnom vakuumu, neke zapadnoeuropske zemlje, poput Francuske, Velike Britanije i Njemačke, već su se uhvatile u koštac s ovim problemom pokrenuvši pravne mehanizme za protjerivanje električnih romobila s pločnika.

  • +7
  • +4

Električni romobili

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Riječ je o vozilu koje je brzo i praktično, ali je nestabilno i tiho', navodi Marušić te smatra da bi za električne romobile trebala vrijediti pravila kao i za bicikliste. Trebali bi nositi kacige i kretati se označenim stazama, a gdje to nije moguće - kolnikom. Također bi trebalo ograničiti brzinu kojom se mogu kretati i zabraniti im da koriste slušalice, odnosno da slušaju glazbu dok voze.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama nije propisana obveza vozača električnih romobila da nose zaštitne kacige ili reflektirajući prsluk, niti je određeno ograničenje brzine kretanja električnih romobila, potvrdili su nam iz MUP-a.

Međutim, profesor emeritus na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu Ivan Dadić smatra da previše normiranja nije dobro.

'Riječ je o novom tehnološkom rješenju koje se pojavilo, nije skupo i ljudi ga rado koriste. Trebalo bi samo na neki način onemogućiti tim ljudima da ugrožavaju pješake. Međusobne tolerancije mora biti, ali ne možete riješiti svaki problem zakonskim normiranjem', poručuje Dadić.

  • +8
  • +5

Utrka romobilima ispred HNK u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!