zagreb

Napravljeno prvih 50 seroloških testova zdravstvenih djelatnika: Nemamo spektakularno asimptomatskih

07.05.2020 u 06:58

Bionic
Reading

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i KBC-u Zagreb počela su serološka testiranja zdravstvenih djelatnika. Cilj je utvrditi je li osoba koja je preboljela koronavirus, a da pritom nije imala nikakvih simptoma, razvila antitijela. No, stručnjaci upozoravaju kako zasad ne postoji jamstvo da antitijela osobu štite od buduće zaraze niti koliko se dugo zadržavaju u tijelu

Prvih 50 seroloških testiranja zdravstvenih djelatnika je učinjeno. Konkretne rezultate ne otkrivaju. 'Rezultati su zapravo očekivani bez nekih osobitosti, nemamo spektakularno asimptomatskih', kaže za HRT-ov Dnevnik doc. dr. sc. Oktavija Đaković Rode, pročelnica Odjela za virusologiju Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Uzorak krvi se obradi i tek onda testira. Samo testiranje je gotovo za 20 minuta. S obzirom na to da test nije 100 posto siguran, učinit će se i drugi. 'To je tzv. testiranje u dva koraka i to se tako radi kada imate posla s bolesti za koju još dovoljno ne znate što možete očekivati', objašnjava Đaković Rode. Što je testiranje pokazalo, može se očekivati za desetak dana kada se obrade svi djelatnici.

'Da bismo ipak vidjeli ima li među njima osoba koje su asimptomatski možda preboljele ovu bolest. To je naš plan', kaže Đaković Rode. Djelatnici na testiranje dobrovoljno pristaju. Osim u laboratoriju Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, gdje je u planu oko 700 testiranja, serološka testiranja rade se i u KBC-u Zagreb. Dosad je testirano 30 zdravstvenih djelatnika.

  • +14
Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andija Štampar" uveo "drive in" dijagnostiku koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Otkrivaju i rezultate pilot studije koju su počeli prije dva dana. Prvo su testirali zaposlenike koji su imali potvrđen Covid 19. 'Njih ukupno šest. Svih šest smo testirali jučer i imali su pozitivna protutijela. Testirali smo ljude za koje, zbog toga što su se jako čuvali, držali svih mjera na način da nisu izlazili iz kuće, očekujemo da su negativni. Testirali smo takvih 12, oni su svi negativni', kaže prof. dr. sc. Dunja Rogić, predstojnica Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb. Plan je u iduća dva tjedna testirati 2000 zaposlenika, što je njih 40 posto.

'Kirurške klinike, intenzivne njege, anesteziolozi, transplantacijski timovi, hitni prijemi - njih ćemo sve pokriti, kaže Rogić. Ovom metodom testiranja dnevno se može obraditi preko 500 uzoraka. Iako je registrirana u Americi i Europi, ipak je treba potvrditi. 

'Tu postoje analitička, laboratorijska pravila kojih se mi moramo držati. Dakle, nije dobro odmah skočiti u ogromne brojeve s metodom koja nije sasvim validirana. Zasad su ovi naši podaci svi jako ohrabrujući', ističe Rogić. Zasad nema garancije da će antitijela štititi od ponovne zaraze.

'Bilo bi idealno da ta Igg protutijela koja mi sada dokažemo perzistiraju tri mjeseca, šest mjeseci, godinu, dvije godine, i da se dokaže da su ona zaista zaštitna', kaže Rogić. Testovi za građane stigli su u HZJZ. Čeka se odluka Etičkog povjerenstva.

'Sakupljanje seruma i testovi onda odmah mogu početi i ja vjerujem da ćemo u roku od tjedan dana imati neke rezultate oko toga koliko je naše populacije prokuženo koronavirusom', kaže ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Testiranja će provoditi i Zavod Andrija Štampar, a tko će se moći testirati, za sada ne otkrivaju.