sastanak u banskim dvorima

Sprema se funkcionalno spajanje općina, Plenković predstavio prioritete reforme

20.07.2022 u 19:22

Bionic
Reading

O prijedlogu reforme koja se tiče funkcionalnog spajanja općina i zajedničkog obavljanja poslova iz djelokruga jedinica lokalne samouprave premijer Andrej Plenković razgovarao je u srijedu s vodstvima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina

Optimizacija sustava lokalne samouprave važna je reforma Vlade, koja je i dio kriterija koji će se ispuniti u okviru provedbe Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, stoji u priopćenju. Razdoblje provedbe ove reforme je od siječnja 2023. do lipnja 2026.

Predsjednik Vlade predstavio je prioritete reforme, koja podrazumijeva daljnju decentralizaciju i podršku funkcionalnom spajanju općina s ciljem racionalizacije troškova, veće transparentnosti i efikasnosti u radu jedinica te kvalitetnijeg pružanja usluga građanima. Naglasio je i da će država financijski poduprijeti općine koje se odluče za funkcionalno povezivanje i obavljanje pojedinih zajedničkih poslova. Usto, financijska podrška bit će osigurana i za one općine, kod kojih bi, na dobrovoljnoj osnovi, postojao interes za stvarnim spajanjem.

Čelnici Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina izrazili su podršku prijedlogu Vladine reforme koji će uspostaviti kvalitetniji i učinkovitiji sustav lokalne i područne samouprave kroz funkcionalno povezivanje jedinica. U tom smislu istaknuli su kako bi, uz načelo dobrovoljnosti i postojeći interes brojnih općina, sustav zajedničkog izvršavanja pojedinih poslova jedinica bio prije svega u interesu građana, kao i još skladnijeg funkcioniranja središnje i lokalne razine vlasti.

Poručili su i da se reformom očekuje jačanje kapaciteta lokalnih jedinica kako bi one bile učinkovitije u obavljanju poslova iz svog djelokruga te pripremanju i realizaciji razvojnih projekata.

Premijer Plenković u Banskim je dvorima primio predsjednika Hrvatske zajednice županija Danijela Marušića, predsjednika Udruga gradova u RH Željka Turka i predsjednika Hrvatske zajednice općina Božu Lasića. Uz njega su bili i ministar financija Marko Primorac i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.