STRANKA 'ZLATNA ZORA'

'Napravit ćemo s Grčkom ono što je Hitler s Njemačkom'

27.05.2012 u 09:43

Bionic
Reading

Kako se izbori u Grčkoj ponavljaju za manje od mjesec dana, Zlatna zora nada se, nošena grčkim siromaštvom i protuzapadnim raspoloženjem, da će osvojiti još više mandata i aktivno kreirati politiku kakva na području Europe nije viđena još od vremena nacističke Njemačke

'Grčka pripada Grcima, a Grk se ne postaje doseljenjem u našu zemlju, već samo rođenjem. U zemlji od 11 milijuna stanovnika, imigranata je više od milijun i oni uzimaju poslove, podrivaju ekonomiju, a to više tako neće ići. Izbacit ćemo ih milom ili silom. Kad ojačamo vlast, uvest ćemo nova pravila igre, donijet ćemo zakon pod kojim će zločini koje počine imigranti biti drugačije tretirani nego zločini koje počine Grci', kazao je Nasos Rendekakos koji je do prije nekoliko mjeseci vodio 'stranačku patrolu', bandu razbijača koja je po Attiki, siromašnom dijelu Atene, prebijala strane useljenike, a sada je svojevrsni glasnogovornik stranke.

'Taj je dio grada bio pun imigranata, a sada je čist. Na ulicama više nema stranaca, znali su da moraju otići, milom ili silom', kaže taj kratko ošišani i u crno odjeveni grčki neonacist. Ideologija Zlatne zore vrlo je bliska ideologiji njemačke nacionalsocijalističke partije u prvoj polovici prošlog stoljeća, a i ustroj i znakovlje su im slični. Stranačkom zastavom crne boje dominira četvrtasti znak koji neodoljivo podsjeća na svastiku, a pripadnici Zlatne zore već odavno imaju svoje razbijačke odrede koji siju strah u Grčkoj.

'Ne volimo mi Hitlera, ali volimo ono što je učinio, način na koji se borio za boljitak svoje zemlje. Hitler je preuzeo vlast u vrijeme dok je Njemačka grcala u dugovima, u vrijeme nezaposlenosti, na rubu kolapsa, u vrijeme dok je Njemačka izgledala baš kao što Grčka izgleda danas. Iz takve je situacije Hitler Njemačku pretvorio u veliku zemlju, iz takve ćemo situacije mi ponovo podići Grčku', rekao je Nesos u intervjuu za Večernji list


Prva će im stvar, kada dođu na vlast, kaže, biti obračun s Grcima koji su zemlju doveli u ovu situaciju, i s Grcima koji ne zastupaju čistoću zemlje.'Bit će suđeno svakome tko bude pomagao imigrantima, tko im bude davao posla, a za političare ćemo osnovati posebne prijeke sudove. Sve te izdajice koji su dopustili da se zemlja uruši, sve te ljevičare, komuniste i homoseksualce čeka zatvor i gubitak imovine. Do prije trideset godina u Grčkoj nije bilo imigranata, a ti su izdajice dopustili da nam uđe više od dva milijuna stranaca u zemlju. Sada će za to platiti', kaže Nasos.

Na listi nepoćudnih su i novinari, a Zlatna zora medije doživljava kao 'izdajice i gnjide u službi stranaca'. To se vidjelo i neposredno nakon objave rezultata na nedavnim parlamentarnim izborima, kada su stranački razbijači na konferenciji za novinare natjerali sve novinare da ustanu i u stavu mirno dočekaju stranačkog vođu Nikolaosa Michaloilakosa. Onaj tko nije želio ustati, grubo je, uz batine, izbačen iz stranačkih prostorija.

Zlatna zora je na proteklim izborima dobila oko sedam posto glasova. Kao okosnicu buduće Grčke vide vojsku, pa namjeravaju na granici prema Turskoj položiti minska polja, a svakom Grku koji se odluči na civilno služenje vojnog roka planiraju oduzeti državljanstvo i protjerati ga iz zemlje.