ZAVRŠEN NATJEČAJ

Napokon poznato tko će graditi Pelješki most: Posao težak 2,6 milijardi kuna odlazi - Kinezima!

 • Autor: V. P. P./Hina
 • Zadnja izmjena 12.01.2018 13:56
 • Objavljeno 12.01.2018 u 12:43
Pelješki most

Pelješki most

Izvor: Screenshot / Autor: hc.hr

Dan prije nego što je istekao rok od 120 dana, napokon je poznato tko će graditi Pelješki most. Najveći prometni projekt u Hrvatskoj koji će većim dijelom biti sufinanciran od strane Europske unije odlazi u ruke kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation, objavljeno je u petak na Oglasniku javne nabave

'Od tri pristigle ponude za sklapanje ugovora o javnoj nabavi odabrana je ona zajednice ponuditelja - China Road and Bridge Corporation, CCCC Highway Consultants, CCCC Second Highway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering, s cijenom ponude u iznosu od 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) te rokom dovršetka radova od 36 mjeseci', navodi se u priopćenju Hrvatskih cesta.

Ista ponuda je ocjenjena prema kriterijima kao ekonomski najpovoljnija ponuda, a rok mirovanja iznosi 15 dana, ističu iz Hrvatskih cesta, koji su odluku o odabiru objavili i na svojim službenim internet stranicama i u elektroničkom oglasniku javne nabave.

Inače, za gradnju prve faze Pelješkog mosta Hrvatske su ceste dobile tri ponude - kineskog konzorcija, potom talijanskog Astaldija i turske tvrtke IC Ictas te ponuda njemačkog Strabaga. 

Od mogućih osam ponuditelja koji su prošli prvu pretkvalifikacijsku fazu, tri su navedena ponuditelja predali svoje ponude za izgradnju prve faze Pelješkog mosta, čija je vrijednost zajedno sa pristupnim cestama procijenjena na 1,8 milijardi kuna.

Tri su ponude u Hrvatskim cestama otvorene 15. rujna prošle godine. 

 • +4
 • +1

Pelješki most

Izvor: Screenshot / Autor: HC.hr

Zajednička ponuda Astaldija i turske tvrtke iznosila je 2,55 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,19 milijardi kuna s PDV-om, a Stragabova 2,62 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,28 milijardi kuna s PDV-om.

Kineski konzorcij 'China Road and Bridge Corporation' dao je ponudu od 2,08 milijardi kuna bez PDV-a odnosno 2,6 milijardi s PDV-om.

Rok za evaluaciju ponuda bio je 120 dana, a sam izvođač objavljen je pri kraju tog roka. 

Pelješki most proglašen je projektom od iznimnog strateškog značaja za zemlju, ukupna vrijednost projekta je 526 milijuna eura s uključenim PDV-om,  vrijednost prihvatljivih troškova 420 milijuna eura, od čega se sredstvima Europske unije sufinancira 85 posto, dakle sa 357 milijuna eura. Odluku o sufinanciranju najvećeg hrvatskog projekta ikad Europska komisija donijela je u lipnju 2017.

Izgradnja samog mosta, dugog 2,4 kilometra, i visokog 55 metara, trebala bi trajati 36 mjeseci od početka radova s tim da će most imati četiri prometna traka.

Projekt 'Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom' predviđa izgradnju mosta preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu, čime će se povezati Dubrovačko-neretvanska županija s ostatkom zemlje. Most će olakšati neometan protok roba i ljudi tijekom cijele godine, posebice tijekom turističke sezone.

Europska unija financira i popratnu infrastrukturu: pristupne ceste, tunele, dodatne mostove i vijadukte kao i obilaznicu kod grada Stona dužine 8 kilometara. Isto tako, poboljšat će se postojeća cesta D414. Svi radovi trebali bi završiti do 2022. godine.

 

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 8

Prikaži sve
 • sinisac

  12.01.2018 18:16

  Zao mi je da nema Jure Radića,ali samo da vidi da je Pelješki jeftiniji od Maslinickog(naravno kada ga on ne projektira a kum Žderic ne izvodi)?

 • proskitohrvatmali

  12.01.2018 13:30

  Ma što prokleti..blažena trojka bila je protiv izgradnje mosta.. ..prije toga sv roka ..prije toga samostalnosti Kinezi!..?...ma strašno

 • sinisac

  12.01.2018 18:17

  Sisačka je proizvodila cijevi?

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi