JOSIPOVIĆ PREDSTAVIO SUGOVORNIKE

Napokon poznati svi predsjednikovi ljudi

19.02.2010 u 15:33

Bionic
Reading

Predsjednik RH Ivo Josipović i službeno je objavio sastav svog savjetničkog tima i neke druge funkcije koje je uveo u okviru reorganizacije Ureda koju je ranije najavio

Predstojnik Ureda bit će, kao što je i najavljeno, Joško Klisović, pročelnica kabineta predsjednika će biti Danica Juričić-Spasović, savjetnik za obranu Zlatko Gareljić, a pročelnik odjela za analitiku Drago Pilsel. Saša Perković ostaje savjetnik za nacionalnu sigurnost, a Siniša Tatalović ostaje savjetnik za unutrašnju politiku. Glavni analitičar u uredu bit će Dejan Jović

Savjetnik za vanjsku politiku bit će Joško Paro, koji će imati i dvije zamjenice - Romanu Vlahutin kao zamjenicu koja će se posebno baviti regijom i Mirjanu Mladineo koja će biti zadužena za Europsku uniju i multilateralu. Zrinka Vrabec-Mojzeš bit će savjetnica za društvene djelatnosti, a savjetnik za gospodarstvo bit će Boris Cota.

Predsjednik Josipović, kako je najavio, osnovao je i poseban ekonomski savjet u kojem će sjediti: Damir Kuštrak, Emil Tedeschi Ivica Mudrinić Zdenko Adrović, Gordana Kovačević, Saša Pekač, Katarina Ott, Dragutin Drk, Milan Stojanović, Željko Ivanković, Ivan Ergović i Veljko Ostojić. Iako gospodarstvo ne spada u predsjednikove ovlasti, Josipović smatra da je potrebno da predsjednik i o tome promišlja i daje smjernice.

Usto, a obzirom na to da je tijekom predizborne kampanje shvatio da seljaci žive u jako teškoj situaciji, predsjednik se odlučio i na uvođenje povjerenika za selo i poljoprivredu koji će tu funkciju obavljati volonterski, a radi se o Mati Mlinariću

Kako je i obećao, predsjednik uvodi još jednu volontersku funkciju, onu povjerenika za branitelje, a obnašat će u vukovarski branitelj Predrag Matić Fred. Na ovom području je Josipović uveo još jednu novinu osnivanjem Savjeta za ratne veterane u kojem će, osim branitelja iz Domovinskog rata, sjediti i veterani iz Drugog svjetskog rata. Članovi savjeta su Vlado Marić, Živko Juzbašić, Antonijo Roca-Cipal, Davor Jović Ivan Obrovac, Nikica Burić, Petar Bajan i Petar Stipetić.

Povjerenica za ljudska prava i civilno društvo bit će Ankica Marinović, a povjerenik za vjerske zajednice bit će Stjepan Bartulica

Predsjednik Josipović je rekao da smatra da njegov savjetnički tim nije stranački profiliran. 'Samo je Zlatko Gareljić iz SDP-a i nitko drugi, Joško Klisović je u svom dosadašnjem radu bio bliži Vladi bez obzira na kumske veze koje bi možda sugerirale drukčije', kaže predsjednik. On smatra da je u timu zastupljen u lijevi i desni i centralni dio političkog spektra, ali očekuje da ti ljudi budu u funkciji profiliranja njegove politike te je istaknuo da ima puno povjerenje u sve ljude koji su predstavljeni.

Novinare je zanimalo kako to da Zrinka Vrabec-Mojzeš može biti njegova savjetnica iako je suvlasnica tvrtke duguje 19 milijuna kuna. 'Gospođa Vrbec-Mojzeš je vlasnica tek 1,3 posto u toj tvrtki te nije odlučna o toj strukturi. Ona nije bila u upravi koja je stvorila dugove tamo, nego je radila kao urednica. Kada je radila u upravi, Stojedinica je dobro poslovala', kaže Josipović. Također je napomenuo da će svi njegovi savjetnici javnosti podastrijeti svoje imovinske kartice kako su obavezni po zakonu.

Osvrnuo se i na slučaj Marka Rakara koji je ispao iz njegova tima zbog duga prema državi. Josipović je Rakara opisao kao majstora koji je dobro radio svoj posao u kampanji te nije imao nikakve veze s političkim radom. 'Znao sam da on ima spor s državom. Kada je taj spor izgubio, ne može biti državni dužnosnik', pojasnio je on.

U centru zanimanja novinara je i Saša Perković, kadar koji je Josipoviću u naslijeđe ostavio njegov prethodnik Stjepan Mesić. Rekao je da mu je Perković i njemu i ostalim kandidatima pomogao kada se tijekom predizborne kampanje iz paraobavještajne zajednice izašlo s dokumentima koji su bili udar na ljudska prava svih kandidata osim jednoga. Josipović je rekao da je tada legalna služba dobro obavila svoj posao te smatra da Perković dobro radi svoj posao na zaštiti ljudskih prava svih nas od tumora demokracije – paraobavještajne zajednice. 'Perković je primjer kako taj posao treba raditi', zaključio je predsjednik.