NEUSPJELI NAPAD

Napadač iz zrakoplova koristio vojni eksploziv PETN

28.12.2009 u 00:30

Bionic
Reading

Nigerijac optužen za pokušaj aktiviranja bombe u američkom zrakoplovu s 278 putnika, na letu iz Amsterdama u Detroit na Božić, koristio je snažan vojni eksploziv PETN - pentaeritritol, izvijestio je u nedjelju The Washington Post, citirajući dužnosnike američkih protuterorističkih i policijskih službi

Američki su izvori naveli da je pokušaj bombaškog napada optuženog 23-godišnjeg Umara Faruka Abdulmutalaba 25. prosinca pred slijetanje u Detroit - detoniranje nekoliko grama PETN - pentaeritritola, istovjetan taktici bombaša samoubojice kod kojeg su utvrđene veze s jemenskim ogrankom Al Kaide.

U kolovozu ove godine, Abdulah Hasah Tali Asiri pokušao je ubiti člana saudijske kraljevske obitelji koristeći eksploziv PETN skriven u donjem rublju, prema objavljenim navodima stručnjaka za terorizam Petera Bergena, koji se pozvao na saudijskog dužnosnika.

Prema pisanju Posta, Asiri je ušao u Saudijsku Arabiju iz Jemena i prošao kroz dvije sigurnosne provjere, prije nego se digao u zrak na manje od metra od princa Muhameda bih Nađafa, čelnika sudijskih protuterorističkih operacija, koji je prošao s manjim ozljedama.

The Washington Post također navodi da je Abdulmutalab odrastao u jednoj od najimućnijih obitelji u Nigeriji, s luksuznim kućama u Lagosu i Londonu, te da je slovio kao ozbiljan i predan mladić koji je diplomirao strojarstvo u Londonu i došao u Dubai na postdiplomski studij. U Lagosu je dobio i nadimak Alfa, što je tamošnji naziv za muslimanske imame.

Republikanski kongresnik Peter Hoekstra, najviši republikanski član Odbora za domovinsku sigurnost Predstavničkog doma Kongresa SAD, izjavio je za Post kako mu je iz vjerodostojnih izvora rečeno da je vlada SAD-a znala da je Abdulmutalab već najmanje 'nekoliko mjeseci, ako ne i godina povezan s Al Kaidom'.

Konkretnije, Hoekstra je govorio o njegovoj najvjerojatnijoj povezanosti s radikalnim antiameričkim imamom Anvarom al Avlakijem u Jemenu, koji je ranije vodio džamije u San Diegu u Kaliforniji i Falls Churchu kraj Washingtona.

Imama Avlakija povezuje se i s bojnikom Nidalom Hasanom, američkim vojnim psihijatrom koji je u ubilačkom pohodu u studenome ubio 13, a ranio 31 vojnika u najvećem vojnom kompleksu u SAD-u, Fort Hoodu u Teksasu.