NOVA AKVIZICIJA S 'PUTOM NA GLAVI'

Namještao posao pa postao savjetnik ministra pravosuđa

12.09.2012 u 12:53

Bionic
Reading

Ivica Pezo, bivši šef Općinskog građanskog suda u Zagrebu, kojega je USKOK teretio da je iskoristio svoj položaj kako bi namjestio posao sudskom savjetniku, od početka rujna radi u Ministarstvu pravosuđa kao savjetnik ministra Orsata Miljenića

Unatoč tome što je Pezo dotičnom Josipu Biliću, inače nećaku prijatelja Bariše Gašpara, bivšeg suca Visokog trgovačkog suda, dao pitanja za pismeni ispit i obećao najveći broj bodova na intervjuu, ministar Miljenić odabrao ga je za svog savjetniku za zemljišnoknjižne poslove.

Činjenica je da je USKOK odustao od progona Peze, ali samo zato što je Vrhovni sud, kojim predsjeda Branko Hrvatin, odbacio taj postupak jer nije prihvatio snimku tajnih telefonskih razgovora u kojima Gašpar od Peze traži da se za sudskog savjetnika izabere J. Bilić.

Ipak, ostaje nedvojbeno da je Pezo Biliću namjestio posao. Gašpar je pak nepravomoćno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora zbog primanja mita i namještanja pravosudnih ispita. Zanimljivo je da je Bilić, iako je dobio pitanja, bio tek na 24. mjestu pa mu je Pezo obećao da će ga primiti na idućem natječaju, što je i učinio.


Zašto je Miljenić riskirao i na tu funkciju, koja ne zahtijeva javni natječaj, nego je odabir ministra, doveo kompromitiranog Pezu?

U Ministarstvu pravosuđa kažu da je Pezo kao bivši šef Općinskog građanskog suda upoznat s problematikom zemljišnoknjižnih poslova, na tu je temu izdavao knjige, a u Ministarstvu su u tijeku projekti vezani uz zemljišne knjige.

'On je s Općinskog suda, na kojem je bio razriješen predsjedničke dužnosti, premješten u Ministarstvo pravosuđa uz suglasnost ministra i predsjednika tog suda na dvije godine', kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Pezo nije prvi slučaj da Kukuriku koalicija zapošljava ili surađuje s ljudima koji su bili ili jesu pod istragama ili su pak protiv njih podignute tužbe. Tako je posao tzv. clean starta Vlada dodijelila Inženjerskom birou Mladena Mlinarevića unatoč tome što je protiv nejga podignuta optužnica u aferi Planinska. Erik Mohorović, ravnatelj Agencije za upravljanje državnom imovinom, ima pak tužbu za prijevaru koju je podigao njegov bivši poslodavac, norveški Verdispar. Vlada se opravdava da protiv njih nema pravomoćnih presuda.