LONGIN NA SUĐENJU ZA 'PLANINSKU'

'Nalog za kupnju zgrade došao je odozgora'

09.10.2013 u 16:03

Bionic
Reading

Bivši član uprave Hrvatskih šuma Božidar Longin posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Planinska da je 'odozgora' došao nalog za kupnju zgrade koju je to javno poduzeće trebao otkupiti od HDZ-ova zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića

Zgradu od Fiolića, koji je prema vlastitom priznanju Sanaderu zbog toga isplatio 17 milijuna kuna provizije, u konačnici je preuzelo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković koji je zbog toga, nakon nagodbe s Uskokom, osuđen na rad za opće dobro.

Longin je kazao da su Hrvatske šume tražile prostor jer su tih godina dobro poslovale, a bile su u unajmljenim uredima. Iako su razmatrali mnogo lokacija Mate Štimac koji je u upravu došao 2006. Longinu je navodno savjetovao da je najbolja zgrada u Planinskoj ulici, iza Veterinarskog fakulteta.

Nakon nekog vremena isto mu je, tvrdi, ponovio i tadašnji predsjednik uprave Darko Beuk. "Rekao mi je da je preporuka došla odozgora i da odem pogledati kako to izgleda", prisjetio se svjedok.


Tvrdi da kada je pogledao zgradu ni pod cijenu otkaza nije želio pristati na kupnju, zbog previsoke cijene i nužnosti velikih ulaganja. Desetak dana nakon svađe Beuk mu je kazao da je uspio otkazati kupnju i da se neće seliti u Planinsku. Longin se prisjetio i da je Beuk, nakon toga, imao neugodnosti na stranačkom skupu u Karlovcu, gdje su po Čobankovićevom ranijem iskazu bili Sanader i još neki HDZ-ovi dužnosnici.

Svjedok Marijan Horvat ispričao je kako je preko Fiolića upoznao i Sanadera kod kojega je znao dovesti radnike da počiste dvorište ili pokose travu, a on mu je osobno u vili u Kozarčevoj ugradio sef. Kazao je i da ga je neposredno prije nego što je Fiolić izašao iz istražnog zatvora Sanaderov odvjetnik Goran Suić pozvao u svoj ured. Tako ga je navodno dočekao i bivši premijer koji ga je zatražio da ode kod Fiolića i sazna je li ga teretio u ovom slučaju.

Njegovu iskazu prigovorio je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović, ističući da u iskazu pred Uskokovim istražiteljima u lipnju prošle godine Horvat nije spomenuo Sanadera, rekavši da ga je kod Fiolića poslao Suić. No, svjedok je ponovio da je Sanader bio u Suićevu uredu.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebali svjedočiti Katica Fiolić i Mato Štimac.