Ministarstvo obrane

Nakon zaraze vojnika epidemiološki timovi napravili dezinfekciju na Hrvatskom vojnom učilištu

13.03.2020 u 19:03

Bionic
Reading

Pripadnik Hrvatske vojske kod kojeg je potvrđen koronavirus, smješten je u Infektivnoj bolnici "Dr. Fran Mihaljević", a vojni epidemiološki timovi proveli su epidemiološke izvide i napravili dezinfekciju na Hrvatskom vojnom učilištu, priopćilo je u petak Ministarstva obrane

Savjetnik načelnika za zdravstvo Glavnoga stožera Oružanih snaga RH brigadni general Boris Zdilar ranije danas na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite RH izvijestio je kako je kod jednog pripadnika Oružanih snaga potvrđen slučaj koronavirus.

"On je bliski kontakt od ranije zaražene osobe, i dalje nemamo znakove lokalne transmisije", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, na konferenciji za novinare nacionalnoga Stožera civilne RH, na kojoj je istaknuto da je situacija u HV-u pod kontrolom.

"Po dojavi su vojni epidemiološki timovi odmah izašli na teren i izvršili su epidemiološke izvide te su u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) izvršili dezinfekciju svih prostora na Hrvatskom vojnom učilištu i preventivne mjere”, pojasnio je general Zdilar.

“Pripadnici koji su bili u kontaktu s oboljelim pripadnikom su stavljeni u samoizolaciju i situacija je pod kontrolom”, dodao je.

Također je najavio moguće mjere preraspodjele radnog vremena i mjere oko kretanja i okupljanja pripadnika Hrvatske vojske koja ne ugrožavaju izvršenje neodgodivih zadaća, u cilju smanjivanja rizika od zaraze.

U skladu s aktualnom situacijom oko koronavirusa otkazano je sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske na međunarodnim aktivnostima – vojnim vježbama i tečajevima, a aktivnosti u zemlji su svedene na manju mjeru.

Pripadnici Hrvatske vojske u Hrvatskoj i u misijama i operacijama su dobro i 24 sata se prati situacija u zemlji i inozemstvu, a spremnost Hrvatske vojske nije ugrožena, u priopćeno je iz MORH-a.