UJEDINJENA OPORBA ODGODILA GLASOVANJE

Nakon više od 17 sati završila maratonska rasprava u Saboru

02.03.2018 u 17:57

Bionic
Reading

Maratonska saborska rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika, koja je započela u četvrtak nešto prije ponoći, završena je u petak poslijepodne oko 16,30 sati, čime je oporba uspjela u svojoj namjeri da do daljnjega odgodi glasovanje o predloženim poslovničkim izmjenama, koje ocjenjuje 'udarom na slobodu govora zastupnika i parlamentarnu demokraciju'

U završnom osvrtu, nakon 17 sati rasprave o izmjenama Poslovnika, zastupnici Mosta, Živog zida i SNAGA-e te nezavisni Vlaho Orepić istaknuli su da im vladajući planiraju uskratiti slobodu govora, četiri do pet puta smanjiti minutažu, te ih onemogućiti da progovore o aktualnostima.

Do kraja rasprave u sabornici je ostalo tek nekoliko najaktivnijih oporbenih zastupnika iz redova Mosta, Živog zida, SNAGA-e i nezavisni Vlaho Orepić.

Bunjac govorio pred praznom sabornicom, Bulj: Mene se ne može 'ušemiti'

Situacija je u jednom trenutku dovedena do apsurda kada se par minuta Branimir Bunjac (Klub Živog zida i SNAGA-e) sa saborske govornice obraćao potpuno praznoj sabornici.

U pojedinačnoj raspravi, zastupnici Mosta Miro Bulj i Nikola Grmoja opetovano su isticali da s predloženim izmjenama Poslovnika "Sabor gubi smisao" te da se oporbi uskraćuje pravo da propituje zakonske prijedloge Vlade.

"Ukidanje stanki i ograničavanje broja replika tipično je gaženje manjine od strane većine, što je neshvatljivo za parlamentarnu demokraciju. Većina želi 'ukalupiti' saborskog zastupnika. Ne može se mene 'ušemiti' po želji HDZ-a i njegovih satelita", poručio je Bulj.

  • +7
Saborski zastupnici o izmjenama poslovnika raspravljali cijelu noć Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Aleksić: Ovako oporba i ne treba; možemo ostati doma i glasovati elektronički

Goran Aleksić iz  SNAGA-e ocijenio je da parlamentarna većina izmjenama Poslovnika želi ušutkati oporbu i spriječiti je da predlaže kvalitetne zakonske prijedloge.

"Ovako oporba i ne treba, ako ćemo raspravljati ovako, možemo ostati doma i elektronički glasovati", ustvrdio je Aleksić.

Prijedloga nije nedostajalo ni na kraju rasprave pa je Aleksić najavio da će i on predložiti  izmjene poslovnika koje će omogućiti formiranje odbora za zaštitu potrošača.

Rasprave su ponovno prekidane stankama, koje je oporba tražila kako bi progovorila o raznim problemima - od situacije na Hvaru do stanja u trogirskom brodogradilištu.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je nastavak zasjedanja u utorak kada će Sabor raspravljati o Prijedlogu zakona o uvjetima za pružanje usluga carinskog zastupanja.