DOKLE ĆE TO TRAJATI?

Maratonska rasprava: SDP-ovci bombardiraju vladajuće amandmanima, bit će ih više od 400

02.03.2018 u 12:16

Bionic
Reading

Rasprava o izmjenama Poslovnika Sabora, koja traje od četvrtka navečer, uz prekid zbog glasanja o novoj šefici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i drugim raspravljenim zakonima, neće tako skoro završiti

Rasprava se otegla zbog oporbenog prosvjeda protiv izmjena Poslovnika za koje tvrde da smanjuju prava i mogućnosti zastupnika da raspravljaju. Oporbeni zastupnici tako su se cijelu noć javljali za rasprave i replike te tako dočekali jutro.

No, da bi rasprava o izmjenama Poslovnika mogla potrajati i do kasnih popodnevnih, a možda i večernjih sati, pokazuje i to što su oporbeni klubovi do trenutka zaključenja pisanja ovog članka podnijeli, prema podacima objavljenim na stranicama Saboraukupno 245 amandman, od čega je 234 SDP-ovih. No, neslužbeno iz SDP-a doznajemo da će amandmana biti više od 400.

S obzirom da se oko svakog amandmana može provesti kraća rasprava u kojoj predlagatelj amandmana ima pravo na očitovanja u trajanju od dvije minute, pa se o svakom amandmanu mora glasati pojedinačno, moglo bi se dogoditi da se rasprava o izmjenama Poslovnika ne završi do sitnih sati.

SDP-ovci svakim amandmanom traže brisanje po jedne riječi, uz obrazloženje da se to predlaže 'radi boljeg nomotehničkog izričaja'. 

>>> Sve podnesene amandmane na prijedlog izmjena Poslovnika pogledajte ovdje

  • +7
Saborski zastupnici o izmjenama poslovnika raspravljali cijelu noć Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek