mogućnost ukidanja?

Nakon tragedije u Pragu: Maturalna putovanja uvijek su putovanja visokog rizika

04.04.2023 u 21:55

Bionic
Reading

Zbog tragedije u Poreču ponovno se raspravlja o mogućnosti ukidanja maturalaca. Udruga ravnatelja upozorava na rizike višednevnih srednjoškolskih putovanja, ali i nedorečeni pravilnik za takve ekskurzije

Tragedije, poput ove koja se dogodila u Pragu, nisu česte, ali iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja upozoravaju da se pravilnik koji regulira učenička putovanja treba mijenjati. Poručuju da cilj takvih putovanja ne smije biti isključivo zabava.

'Ako dan nije popunjen s obrazovnim sadržajima onda se stvarno trebamo zapitati trebamo li uopće organizirati takva putovanja. Nije bilo jednom da su roditelji spakirali alkoholna pića u kofere svoje djece kada su odlazili na učeničko putovanje', kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja za RTL Danas.

Velika odgovornost je na nastavnicima u pratnji učenika. Zato traže da se bolje definiraju obveze svih strana, škole, roditelja i agencije.

'Trebaju ugraditi u pravilnik da roditelj dođe po svoje dijete, ako ono krši pravila ponašanja. Nije određeno koliko nastavnika prati učenika. Imamo 20 učenika na jednog nastavnika, a to nije dovoljno', smatra Hitrec.

Za zabranu maturalnih putovanja nisu u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama.

  • +6
Srednja škola Mate Balota u Poreču Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

'Maturalna putovanja uvijek su putovanja visokog rizika. Dobra stvar je što niti jedan nastavnik ne može biti prisiljen na organizaciju i odlazak na maturalno putovanje. Ni kada legnete na par sati u krevet ne možete biti sigurni gdje su ta djeca i zato razumijem kolege koje to ne žele', kaže Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama

Putničke agencije uvjeravaju da je sigurnost učenika uvijek na prvom mjestu. Tomislav Fain iz Udruge hrvatskih putničkih agencija ističe kako se svakodnevno odlazi na jednodnevne izlete, terensku nastavu te da je sve to u kurikulumu. 

'Na nama je da radimo na edukaciji i spriječimo tragedije u budućnosti. Nema potrebe to zabraniti', kaže Fain za RTL Danas. 

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovaraju kako je pravilnik dobar te da je odluka hoće li organizirati maturalno ili bilo koje drugo učeničko putovanje, gdje i koliko će trajati, na školi. 

'Ministarstvo to ne može zabraniti to škola planira u godišnjem kurikulumu i jedino nastavničko vijeće može prihvatiti ili odbiti plan izvan učioničke nastave', smatra Momir Karin, ravnatelj Uprave za obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.