loš trend

Čak petina Nijemaca ne može si priuštiti putovanje tijekom ljetnog godišnjeg odmora, svako peto dijete ugroženo siromaštvom

27.07.2022 u 21:18

Bionic
Reading

Otprilike svaki peti stanovnik Njemačke ne može si ni jednom godišnje priuštiti jednotjedno putovanje tijekom godišnjeg odmora. To se u prvom redu odnosi na roditelje s djecom

Za 2,8 milijuna djece i mladih u Njemačkoj ljeto kao putovanje na odmor je nedostižno, proizlazi iz jedne studije zaklade Bertelsmann.

Četiri od deset samohranih roditelja (42,2 posto) koji žive u ovoj zemlji nemaju dovoljno novca da bi si jednom godišnje mogli priuštiti putovanje u trajanju od tjedan dana. To proizlazi iz odgovora na upit koji je europskom statističkom uredu Eurostatu uputio Dietmar Bartsch, predsjednik kluba zastupnika Ljevice u njemačkom parlamentu, objavio je prošlog vikenda portal Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), piše DW.

Odlazak na jednotjedni odmor s djecom ne mogu si priuštiti ni mnogi parovi, njih 18,1 posto. Kod obitelji s troje djece i više ta brojka iznosi čak 29,4 posto.

Siromašna djeca u bogatoj Njemačkoj

Na upit zastupnika Bartscha nedavno je savezna vlada objavila da je u Njemačkoj svako peto dijete (20,2 posto) mlađe od 18 godina ugroženo siromaštvom. Taj podatak proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja provedenog 2020. godine.

Kao kriterij za ugroženost siromaštvom određeno je da se siromašnim smatra onaj tko raspolaže s manje od 60 posto prosječnog dohotka.

  • +14
Turisti u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

U Njemačkoj se jedno dijete tako smatra siromašnim, ako odrasta u uvjetima koji su znatno lošiji od prosječnog životnog standarda ili u kućanstvu koje je ovisno o socijalnim davanjima. Primjerice, četveročlana obitelj koja je 2020. godine raspolagala s manje od 2.730 eura neto mjesečno smatra se siromašnom.

Parovi bez djece kod kojih je jedan partner stariji od 65 godina najčešće si mogu priuštiti putovanja

Najmanji rizik od siromaštva kod parova bez djece

'Ljetni praznici kao doba putovanja? Za milijune djece i obitelji je to na žalost samo nedostižni san', rekao je Bartsch za RND. I upozorio da bi inflacija mogla povećati taj problem.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, 93 posto stanovnika Njemačke smatra važnim suzbijanje siromaštva kod djece.

Kako proizlazi iz izvješća Eurostata, najmanji rizik od siromaštva imaju parovi bez djece kod kojih je jedan partner stariji od 65 godina. Tu udio onih koji nemaju dovoljno novaca za odlazak na jednotjedni odmor iznosi 15,9 posto.