NOVA ZABRANA IZ EU

Nakon terana i prošeka odzvonilo i hrvatskom portugiscu

27.08.2013 u 10:35

Bionic
Reading

Za razliku od prošeka i terana zbog kojih se još uvijek lome koplja hoće li i pod kojim uvjetima na tržište Europske unije, hrvatskom portugiscu tamo je odzvonilo

Ugovorom o pristupanju EU, u nas, naime, uopće nije priznata sorta vina portugizac te je, nakon što je Hrvatska ušla u EU, od 1. srpnja ove godine dopušteno tek stavljanje na tržište ili izvoz u treće zemlje preostalih zaliha s oznakom 'Mlado vino portugizac', s čime se nikako ne mire u Udruzi Portugizac Plešivica Zagrebačke županije.

Resorno ministarstvo o tome ih je, tvrde, obavijestilo tek krajem lipnja, te su na sto muka što će s ovogodišnjom berbom od koje se na Plešivici u prosjeku napravi oko 100.000 litara portugisca. Berba samo što nije počela, a oni ne znaju ni pod kojim će ga imenom prodavati, piše Večernji list.

'Ispada da u nas ne postoji ni ta sorta grožđa, kamoli vino. Sve mi se čini da će čitava stvar završiti na sudu kod nas, a onda i na europskom', kaže predsjednik Udruge Damir Drago Režek. Dodaje kako portugizac nije karakterističan samo za Plešivicu već i za druge dijelove Hrvatske te ostatku EU.


Glavni razlog što RH ne može koristiti naziv portugizac nakon 1. srpnja elementi su zemljopisne oznake – Porto, odnosno Portugala, odgovorili su mu iz Ministarstva poljoprivrede. No, vina slična naziva postoje i u EU. U Bavarskoj se radi vino portugizer, u Sloveniji portugalka...

'Samo Mađarima nisu dopustili oporto, što nam je jasno jer tu i nema neke razlike u nazivu, dok se u našem slučaju očito radi o diskriminaciji EU', smatra Režek, koji se pita nije li u pregovorima s EU možda došlo do tipfelera, da je portugizac greškom preimenovan u portogizac. No, sad je najvažnije, tvrdi, da se riješi ovogodišnja berba, a iako to nije najsretnije rješenje, 32 proizvođača Udruge razmišljaju o preimenovanju portugisca u purtugizec, ne bi li ga u budućnosti priznao i EK.

Đuro Horvat, direktor Agrokor vina, u čijem je sastavu Mladina koja proizvodi portugizac, kaže kako je portugizac u EU odavno završena priča, za razliku od prošeka i terana.

Više pročitajte ovdje