afera sortirnica

Nakon što joj je određen pritvor, direktorica riječke Čistoće podnijela ostavku

05.04.2023 u 20:54

Bionic
Reading

Direktorica riječkog KD "Čistoće" Jasna Kukuljan podnijela je ostavku nakon što joj je u srijedu određen jednomjesečni pritvor, s još četvero od pet osumnjičenika u aferi "Sortirnica" zbog malverzacije novcem EU fondova, potvrđeno je iz riječke gradske uprave

„Da, imam informaciju da je direktorica Jasna Kukuljan podnijela ostavku. To ni na koji način ne sugerira i ne prejudicira njenu eventualnu kaznenu odgovornost u konkretnom slučaju,“ izjavio je riječki gradonačelnik Marko Filipović za Hinu.

Što se tiče upravljanja riječkim Komunalnim društvom "Čistoćom" temeljem podnesene ostavke direktorice, dodao je, Skupština "Čistoće" sukladno svojim ovlastima, opozvat će direktoricu Kukuljan te imenovati direktora.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor za četvero od pet osumnjičenika iz afere "Sortirnica" u kojoj ih Ured Europskog javnog tužitelja (EPPO) sumnjiči za malverzacije s novcem EU fondova pri izgradnji riječke sortirnice otpada.

Istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke

Bivšoj pročelnici riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Ireni Miličević i direktorici riječke Čistoće Jasni Kukuljan određen je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Iz istog razloga, ali i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, pritvor je određen savjetniku iz riječkog Odjela gradske uprave za komunalni sustav Eddyju Ropcu te čakovečkom poduzetniku Darku Žagaru.

EPPO je ranije u srijedu izvijestio da neće tražiti istražni zatvor za međimurskog poduzetnika Đuru Horvata (80) radi njegove starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanja. Horvat je nakon ispitivanja u tužiteljstvu pušten da se brani sa slobode, a zajedno sa suosumnjičenicima odbacio je krivnju za kaznena djela.

  • +11
Pretres pred kućom Đure Horvata Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Istragom je obuhvaćena i Horvatova tvrtka Tehnix koja je na štetu Koheziskog fonda EU i hrvatskog proračuna nezakonito zaradila preko pola milijuna eura.

U srijedu je EPPO priopćio da je istragu pokrenuo na temelju rezultata prethodnih istražnih radnji i kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta,  koji sumnja da su nezakonitosti trajale od travnja 2016. do travnja prošle godine.

Za službene osobe Grada Rijeke, kao i odgovornu osobu komunalnog društva u suvlasništvu grada europsko tužiteljstvo sumnja da su poduzeli niz radnji potrebnih da se Horvatova tvrtka odabere za izvođenje radova u projektu izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi, po neosnovano uvećanim cijenama.

Procijenjena vrijednost projekta bila je 3,6 milijuna eura, sufinanciranih iz Kohezijskog fonda s 85 posto prihvatljivih troškova.

Nakon zaključenja oba ugovora o izradi projektne dokumentacije službene osobe obuhvaćene istragom "dopustile su odabranom društvu da kreira dio projektne dokumentacije u dijelu koji se odnosi na izgradnju pogona za sortiranje te da definira cijenu svih radova nužnih za određivanje procijenjene vrijednosti planirane javne nabave".

Na taj je način Horvatovoj tvrtki osiguran privilegirani položaj u odnosu na ostale, a cijena svih radova neosnovano je uvećana za najmanje 506 tisuća eura.