ne ide u zatvor

Horvat o dolasku policije: Imao sam veliku dilemu, ići ili jednostavno napraviti nešto

05.04.2023 u 19:23

Bionic
Reading

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u utorak je u suradnji s policijom u Hrvatskoj uhitio pet osoba u Rijeci i Međimurju zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti te malverzaciju novcem iz fondova EU-a, a jedan od optuženih, poduzetnik Đuro Horvat dao je prvi televizijski intervju

Od inovatora svjetskog glasa do optuženog za malverzacije u projektu izgradnje sortirnice u Mihačevoj Dragi. Što je sve obilježilo karijeru Đure Horvata, vlasnika Tehnixa, jednog od europskih lidera u ekoindustriji koji se bavi projektiranjem i proizvodnjom servisnih strojeva i opreme za zaštitu okoliša te gospodarenjem otpadom?

Portret Đure Horvata pročitajte NA OVOM LINKU.

Đuro Horvat, međimurski poduzetnik i inovator koji je u utorak bio uhićen pod sumnjom za zlouporabu položaja i ovlasti pušten je na slobodu u srijedu.

Horvat je nakon izlaska iz pritvora dao svoju verziju događaja u razgovoru za RTL.

S 80 godina prva noć iza rešetaka, kako se osjećate?

"To je doista stravično za ljude koji se zaista ne osjećaju krivim, niti doista jesu krivi. Mi smo krivo optuženi, mi smo optuženi da smo lobirali, a zapravo mi smo promovirali naš patent. Patent koji je moje vlasništvo i kompanije Tehnix."

  • +2
Privođenje Đure Horvata Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

A što onda kažete na optužbe koje Vam se stavljaju na teret?

"To je strašno, čovjeka koji vodi kompaniju, najinovativniju kompaniju u Europi. Mi imamo preko 60 patenata, vlastitih proizvoda. Trudili smo se, 20 godina smo radili na tom postrojenju. To je postrojenje koje je najnaprednije u svijetu. Nema ga nigdje. I željeli smo ga promovirati u Hrvatskoj. I tu je taj otpor lobija koji to nisu željeli. Koji to nisu željeli i oni su pomogli u sastavljanju optužnica da bi nas eliminirali. Međutim, nas ne mogu eliminirati. Znanje je neuništivo. To je naše patentno pravo, nas štiti patent i mene čuva moja savjest koja je potpuno čista", izjavio je Horvat.

Kako ste onda regirali kad je jučer došla policija?

" Teško, imao sam veliku dilemu da li ići ili jednostavno napraviti nešto... "

Novinari su čak jučer objavili da ste se javili na telefon i rekli da nećete živi izaći iz kuće.

"Bio sam jako povrijeđen… Spasio me advokat Župić jer on je mene savjetovao da budem strpljiv", kaže.