NEMA KAZNENOG DJELA

Nakon razgovora policija pustila Kristinu Ćurković

04.01.2014 u 22:46

Bionic
Reading

Kristina Ćurković pronađena je živa i zdrava na području Dugog Sela te je nakon razgovora sa zagrebačkom policijom puštena na slobodu jer u njezinom postupku nije bilo elemenata kaznenog djela, saznaju 24sata.hr. Gdje je bila i zašto se nije javljala najbližima da su prijavili njezin nestanak još uvijek nije poznato.

Prethodno je pokrenuta opsežna potraga za mladom aktivisticom, nakon što je njezina obitelj prijavila nestanak. U potragu se uključio i Stožer za obranu hrvatskog Vukovara koji je putem Facebook stranice poručio da je mlada studentica i domoljubna aktivistica Kristina Ćurković nestala pri povratku iz Vukovara u rodni Split. Policija je odmah locirala signal njezina mobitela kod mjesta Dugog Sela u Zagrebačkoj županiji.

Podsjetimo, posljednji telefonski kontakt s Kristinom ostvaren je 2. siječnja oko 17:00 s poznanikom iz Splita i tada je bila u Zagrebu, objavili su iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara na svojem Facebook profilu. Navodno je trebala nastaviti put ka Splitu, ali je potom razgovarala s nekim tko joj se predstavio kao sudionik Križnog puta, nakon čega joj se gubi svaki trag, naveli su iz Stožera. Kristina je u Vukovaru slavila Novu godinu.

Policija je brzo diljem Hrvatske poduzela mjere potrage, a njezino ime postavljeno je i u internetskoj nacionalnoj evidenciji nestalih osoba. Prijatelji nestale aktivistice Kristine Ćurković popodne su se okupili na zagrebačkom Zrinjevcu i hrvatsku javnost pozvali da se uključi u potragu za tom 23-godišnjom studenticom.

Skup u organizaciji Građanske inicijative za zaštitu ugroženih studenata okupio je 20-ak ljudi, uglavnom Kristininih prijatelja koji su apelirali na sve u Hrvatskoj da se uključe u potragu za njom, napominjući da je ona ranije dobivala prijetnje smrću, ali da policija na to nije reagirala.

Ana Vrkašević iz Građanske inicijative poručila je da je, osim apela, cilj ovoga okupljanja pružiti potporu obitelji Kristine Ćurković, ocijenivši da bi nestanak mogao biti povezan s njezinim istupima u javnosti.

Kristina je postala poznata po svojim performansima, od kojih možemo izdvojiti onaj kada je sa zgrade splitske Banovine skinula zastavu Europske unije i izvjesila hrvatsku zastavu te kada je u Omišu jajima gađala dužnosnike HDZ-a koji su tog dana posjetili grad.

Krajem studenog 2013. godine mediji su izvijestili da je Kristina Ćurković policiji prijavila da joj se prijeti smrću porukom napisanom ćirilicom na Facebooku.