bez krova nad glavom

Nakon katastrofalnog požara u kampu na Lezbosu tisuće migranata na otvorenom: spavali uz cestu, jedna skupina kampira na groblju

11.09.2020 u 10:45

Bionic
Reading

Tisuće migranata u petak su se treći dan zaredom nalazile na otvorenom bez krova nad glavom, u blizini najvećeg grčkog migrantskog kampa Morije na otoku Lezbosu koji je spaljen do temelja u požaru

Kamp Moria, zloglasan zbog loših uvjeta stanovanja, bio je dom za više od 12 tisuća migranata, četiri puta više nego što mu to kapaciteti dopuštaju. Veliki požar u srijedu pretvorio je ogromni kompleks u masu rastopljenog metala i izgorjelih šatora.

Grčka konzervativna vlada rekla je da je osigurala tisuće šatora kako bi pružila privremenu zaštitu migrantima koji su pobjegli od požara. Putnički trajekt pristao je u luku Mytilene s pomoći. No planovima vlade usprotivile su se lokalne vlasti i stanovnici koji se boje da će se privremena utočišta pretvoriti u stalni migrantski kamp.

Ministar za migracije, Notis Mitarachi, rekao je za grčki MEGA TV kasno u četvrtak da lokalci ne žele kamp. "Spremni smo sa šatorima, spremni smo pokriti potrebe obitelji i ranjivih", rekao je.

Tisuće migranata spavalo je uz cestu i na poljima drugu noć zaredom. Grčka televizija pokazala je jednu skupinu kako kampira na groblju.

  • +3
Migranti nakon požara u kampu Morija Izvor: EPA / Autor: ORESTIS PANAGIOTOU

Neki koji su pobjegli od požara u ranim satima u srijedu prethodno su testirani pozitivno na koronavirusa nakon što je izbila zaraza u kampu, dalje komplicirajući zadatak zbrinjavanja migranata na jedno mjesto i pružanja utočišta.

Lokalne vlasti također se protive vladinim planovima da Moriju, kamp na otvorenom, zamijene sa zatvorenom ustanovom.

Vlada je rekla, a da za to nije pružila nikakve dokaze, da su požar potpalili tražitelji azila koji su reagirali na mjere karantene nakon što je zabilježena zaraza covidom-19.

Kamp je prošli tjedan stavljen u karantenu nakon što je 40-godišnjem muškarcu dijagnosticiran covid-19. Barem 35 migranata testirano je pozitivno prije nego što je izbio požar, no Mitarachi je rekao da ne mogu naći nijednoga od njih.

  • +42
Požar u izbjegličkom kampu Morija Izvor: EPA / Autor: STRATIS BALASKAS