SLOGA SINDIKATA, POSLODAVACA I VLADE

Nakon pola godine ponovno funkcionira GSV

gsv

gsv

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić / CROPIX

Vlada, sindikati i poslodavci dogovorili su danas da bi idućeg tjedna trebalo ponovno početi s radom Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) koje zbog sukoba oko izmjena Zakona o radu (ZOR) nije funkcioniralo još od prošlog ljeta

Usuglasili smo se da GSV može ponovno početi s radom, a ja ću kao predsjednik GSV-a sazvati sjednicu za sredinu idućeg tjedna, izjavio je nakon sastanka u Vladinom uredu za socijalno partnerstvo ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. Među prvim temama na dnevnom redu će se naći program gospodarskog oporavka i Vladin investicijski ciklus, najavio je Kalmeta.

Do tada sve tri strane trebaju potpisati izjavu o proceduralnim pitanjima vezanim za pripremu i upućivanje u proceduru Zakona o reprezentativnosti, kojim će se ubuduće utvrđivati reprezentativnost sindikata i poslodavaca, istaknuo je Kalmeta.

Dopredsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak pojasnio je da sindikalne središnjice nisu uspjele dogovoriti zajedničke kriterije za utvrđivanje reprezentativnosti pa će to pitanje biti povjereno međunarodnoj arbitraži, najvjerojatnije Međunarodnoj organizaciji rada.

Novi zakon puno je širi od dosadašnjeg jer propisuje kriterije za utvrđivanje reprezentativnosti i za kolektivno pregovaranje na razini poduzeća odnosno djelatnosti, a to je najbitnije interesno pitanje za sindikate, kaže Mučnjak koji se nada da bi zakon mogao biti usvojen do 1. lipnja.

Njime bi se utvrdilo i prijelazno razdoblje u kojem bi sindikati i poslodavci trebali ispuniti uvjete za reprezentativnost.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić podržava uvođenje kriterija reprezentativnosti i za poslodavačke udruge ističući kako zakon mora točno urediti pitanje tko koga može zastupati, a HUP nema ništa protiv da poslodavce zastupaju i druge udruge koje će se pokazati dovoljno reprezentativnim.

Prema sporazumu o radu GSV-a, koji je pripreman mjesecima, to bi tijelo ubuduće trebalo prvenstveno raspravljati o strateškim pitanjima, a ukida se mogućnost preglasavanja oko važnih pitanja.

Sindikati smatraju kako je trenutno najvažniji problem u zemlji visoka nezaposlenost, pa će u sklopu rasprave o Vladinom programu gospodarskog oporavka inzistirati na pitanju jesu li Vladine mjere dovoljne da se pokrene gospodarstvo i smanji nezaposlenosti.

HUP pak smatra da bi hitno trebalo raspravljati o izmjenama Zakona o radu i tržištu rada koje treba što prije fleksibilizirati kako bi se stvorili uvjeti za povećavanje zaposlenost

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi