humanitarno pravo

Nizozemski sud naredio obustavu izvoza dijelova za zrakoplove F-35 Izraelu

12.02.2024 u 11:48

Bionic
Reading

Nizozemski prizivni sud u ponedjeljak je naredio nizozemskoj vladi da blokira sav izvoz dijelova za borbene zrakoplove F-35 Izraelu u roku od sedam dana, piše Reuters

"Nepobitno je da postoji jasan rizik da se izvezeni dijelovi F-35 koriste za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava", istaknuo je sud.

Tužbu protiv nizozemske vlade pokrenulo je nekoliko skupina za zaštitu ljudskih prava, uključujući nizozemsku podružnicu Oxfama prošlog prosinca.

Niži sud ranije nije naredio nizozemskoj vladi da zaustavi izvoz, iako je rekao da je vjerojatno da su zrakoplovi F-35 pridonijeli kršenju zakona ratovanja.

Također je rekao da država ima veliki stupanj slobode prilikom vaganja o političkim pitanjima pri odlučivanju o izvozu oružja.

Takvu je argumentaciju odbacio prizivni sud koji kaže da politički i ekonomski interesi ne poništavaju jasan rizik kršenja pravila ratovanja.

Prizivni sud je također rekao da je vjerojatno da su F-35 korišteni u napadima na Gazu, što je dovelo do neprihvatljivih civilnih žrtava.

Odbacio je i argument nizozemske države da ne mora raditi novu provjeru dozvole za izvoz.