prekid struje

Nakon napada na Teslu u Njemačkoj stižu zahtjevi za boljom zaštitom infrastrukture

06.03.2024 u 14:18

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg napada na dalekovod u blizini tvornice električnih automobila Tesla pored Berlina, što je izazvalo dugotrajan prekid proizvodnje u toj tvornici, političari u srijedu ponovno traže bolju zaštitu infrastrukture u Njemačkoj

"Dalekovod preko kojeg do cijele tvornice Tesla stiže električna energija stoji nezaštićen usred polja i svatko mu može prići. Taj sigurnosni standard ne odgovara današnjici", rekao je Michael Stuebgen, ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Brandenburg, u kojoj se nalazi Teslina tvornica.

Na izvanrednom sastanku odbora za unutarnje poslove parlamenta Brandenburga, sazvanom nakon napada na energetsku infrastrukturu, demokršćanski političar je rekao kako je u cijeloj Njemačkoj mnogo punktova poput uništenog dalekovoda koje je, usprkos tomu što su strateški vrlo važni, moguće uništiti "najjednostavnijim sredstvima".

Bolju zaštitu od ovakvih napada zatražila je u priopćenju i Njemačka industrijska i trgovinska komora, a predsjednik vlade savezne pokrajine Brandenburg Dieter Woidke govori o "ljevičarskom terorizmu".

Nepoznati počinitelji u utorak su zapalili dalekovod u blizini tvornice Tesla, nakon čega je tvornica u Gruenheideu pored Berlina evakuirana. Uprava Tesle očekuje da će proizvodnja biti ponovno pokrenuta sljedećeg tjedna.

Nedostatkom električne energije su pogođene i ostale tvrtke u ovom dijelu Brandenburga, poput logističkog centra velikog lanca trgovina.

Odgovornost za napad preuzela je ekstremno lijeva grupacija "Vulkangruppe", koju se sumnjiči i za prijašnje napade na Teslu i ostale infrastrukturne objekte.

U jednom njihovom priopćenju se traži "potpuno uništenje" Tesline "gigafactory", a upravi ovog proizvođača automobila se zamjeraju "ekstremni uvjeti i izrabljivanje" te zagađivanje podzemnih voda u regiji jugoistočno od Berlina.

Ekološki aktivisti su prije nekoliko dana blokirali i šumu u blizini Tesline tvornice gdje bi trebao biti izgrađen novi Teslin pogon.

Građeni općine Gruenheide, gdje se nalazi "gigafactory" nedavno su se na referendumu izjasnili protiv krčenja šume na području koje bi trebao biti izgrađen novi pogon.

Vlasnik kompanije Tesla Elon Musk napadače je nazvao "najglupljim eko-teroristima na svijetu".