ulagači nisu sretni

Najveće domaće kompanije objavile dobre rezultate, burza pala. Što se dogodilo?

04.03.2024 u 06:04

Bionic
Reading

Prošlog tjedna zaključena je objava godišnjih financijskih izvješća kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi. Unatoč snažnom rastu prihoda i dobiti većine burzovnih uzdanica, burzovni indeksi kliznuli su dolje. Izgleda da su investitore razočarali učinci u zadnjem tromjesečju jer nisu bili na razini očekivanja

Sezona objave financijskih izvještaja protekla je u opreznom ozračju. Većina kompanija iz sastava CROBEX10 na godišnjoj razini zabilježila je snažan rast prihoda i dobiti, ali posljednji kvartal malo je pokvario konačni dojam.

Najuvjerljivije rezultate ostvarile su banke jer su u prošloj godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije.

Među najuspješnijima je Hrvatska poštanska banka s rastom prihoda od 55,4 posto, na 207,2 milijuna eura. Bankarska grupacija u većinskom državnom vlasništvu ostvarila je nižu dobit nego 2022., ali kada se izuzmu jednokratni učinci preuzimanja Sberbanka, na usporedivoj razini čista dobit je gotovo upeterostručena te iznosi 80,6 milijuna eura. Ostvarena razina profitabilnosti rezultirala je povratom na kapital od 18,31 posto, što HPB svrstava na drugo mjesto među velikim bankama u Hrvatskoj. Rekordni rezultati osnažili su interes za njezinom dionicom, čija se vrijednost u proteklih godinu dana više nego udvostručila.

U društvu istaknutih dobitnika je i Grupa Končar s rastom konsolidiranih prihoda za 26,2 posto, na 915,6 milijuna eura. Iznimnu godinu potvrđuju rast čiste dobiti za gotovo 50 posto, na 73,2 milijuna eura, i povećanje novih ugovorenih poslova na 1,3 milijarde eura, što je 40,6 posto više u odnosu na stanje na početku godine. Gotovo dvije trećine poslovnih prihoda ostvareno je u inozemstvu, pri čemu se najznačajnije povećanje prihoda bilježi na tržištu Europske unije, na koje je iznos izvoza povećan za 113,5 milijuna eura. Sve je to dovelo do snažnog rasta cijene dionice (+82,2 posto).

  • +8
Končarev laboratorij za velike električne strojeve i pogone Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Financijska izvješća hotelijerskih kompanija potvrđuju uspješnu turističku godinu. Zahvaljujući višim prodajnim cijenama i produljenju sezone, gotovo svi hotelijeri ostvarili su dvoznamenkaste stope rasta poslovnih prihoda. Porasla je i profitabilnost, ali nešto sporijim tempom zbog snažne ekspanzije operativnih troškova.

Najveća hotelska grupacija u Hrvatskoj, Valamar Riviera, ostvarila je 372,2 milijuna eura poslovnih prihoda, što je za 14,4 posto više nego godinu ranije. Rast prihoda rezultat je značajnih ulaganja u podizanje kvalitete te su premium hoteli i segment kampova zabilježili odlične rezultate, posebno u sjevernim destinacijama, dok destinacija Dubrovnik još uvijek nije dosegla potpun oporavak.

Značajno su porasli i troškovi poslovanja pa je operativna dobit dosegnula 109,4 milijuna eura, što je 6,2 posto više nego u 2022. godini. Uslijed rasta troškova prilagođena EBITDA marža smanjena je za 2,3 postotna boda te je iznosila 29,4 posto. U isto vrijeme neto dobit uzletjela je na 33,6 milijuna eura, za 58,2 posto više nego u 2022.

Valamar Riviera Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SGFd.o.o

Solidne rezultate ostvarila je Adris grupa, a uz hotelski biznis u svojem sastavu ima osiguranje i prehrambenu industriju. Poslovni prihodi Adrisa porasli su za 8,6 posto, na 987,2 milijuna eura, a dobit je iznosila 81,6 milijuna eura, na približno istoj razini kao i godinu ranije. Konsolidirana neto dobit iz redovnog poslovanja dosegnula je 96 milijuna eura i veća je za 20 posto od prošlogodišnje.

Iz kompanije napominju da je izvještajna neto dobit u 2023. godini bila pod utjecajem jednokratnih stavki, od čega najveći utjecaj imaju otpisi vezani za novi investicijski ciklus u turizmu, u čemu je pojedinačno najveći hotel Marjan. Poslovanje u 2023. opterećeno je i kumulativnim troškom uvećane naknade za turističko zemljište za razdoblje 2020.-2023. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iz redovnog poslovanja iznosi 184 milijuna eura i za šest je posto veća od prošlogodišnje.

Turistički dio ostvario je glavninu prihoda i dobiti. Pritom je istarski dio turističkog poslovanja ostvario tri posto veću prodaju, zagrebački hoteli rasli su 19 posto, a dubrovački 16 posto. Ostvarena je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iz redovnog poslovanja u iznosu od 98 milijuna eura i veća je za 19 posto. Neto dobit iz redovnog poslovanja iznosi 47 milijuna eura i za 40 posto veća je od prošlogodišnje.

Hrvatski Telekom, vodeći hrvatski telekom operater, zaključio je prošlu godinu s rastom ukupnih prihoda od 5,7 posto zahvaljujući dobrim rezultatima u segmentima privatnih i poslovnih korisnika. Unatoč inflacijskim i konkurentskim pritiscima, HT je uspješno ograničio rast operativnih troškova na 4,8 posto u odnosu na prošlu godinu, uz daljnju transformaciju modela poslovanja i troškovnih inicijativa za povećanje učinkovitosti.

To je, uz snažan komercijalni zamah, pridonijelo rastu prilagođene EBITDA-e nakon najmova od 5,3 posto u odnosu na prošlu godinu. Neto dobit dosegnula je 133,6 milijuna eura, uz rast od 52,5 posto, u prvom redu zahvaljujući jednokratnim stavkama i dobrim rezultatima EBITDA-e. HT je tijekom 2023. vratio 107,8 milijuna eura dioničarima putem dividendi i otkupa dionica, što je najveća razina alokacije kapitala od 2019. Isplaćena je dividenda u iznosu od 1,10 eura po dionici, što predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit kompanije od 93,9 posto i rast od 3,6 posto u usporedbi s prošlom godinom.

U okviru trenutačnog Programa otkupa dionica i putem uspješnog dražbenog postupka za ubrzano prikupljanje ponuda, provedenog u rujnu, HT je kupio dodatne 808.252 dionice kompanije na Zagrebačkoj burzi te isplatio ekvivalentnu vrijednost od 21,2 milijuna eura za stjecanje dionica kompanije u izvještajnom razdoblju.

Uspješnu godinu imale su i vodeće prehrambene tvrtke. Podravka grupa lani je ostvarila 717 milijuna eura poslovnih prihoda, što je 4,8 posto više u odnosu na godinu prije. Neto dobit popela se na 67,6 milijuna eura, uz godišnji rast od 34,9 posto. Snažan rast dobiti bio je pod utjecajem poreznih olakšica ostvarenih na temelju Zakona o poticanju ulaganja, u iznosu od 19,7 milijuna eura.

Kada se isključe učinci porezne olakšice, neto dobit iz poslovanja (normalizirana neto dobit) iznosila je 47,2 milijuna eura i viša je za 14,2 posto. Pritom je normalizirana neto dobit farmaceutike, odnosno Belupa, porasla za 30,8 posto, na 23,2 milijuna eura, dok je kod prehrane ostvaren rast od 1,7 posto, na 24 milijuna eura.

  • +5
Podravka Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Atlantic grupa zabilježila je rast poslovnih prihoda od 15 posto, na 987,2 milijuna eura. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 13,3 posto u odnosu na 2022. i iznosi 86,6 milijuna eura, a neto dobit porasla je 19,6 posto i iznosi 31,2 milijuna eura. Oporavak profitabilnosti ostvaren je unatoč i dalje visokim troškovima sirovina i pakirnog materijala, logističkih i drugih usluga, ali i značajnom ulaganju u zaposlene.

Ericsson Nikola Tesla izvijestio je da je prošlu godinu završio s neto dobiti od 22,2 milijuna eura, što je za 40 posto više nego u 2022. Konsolidirano financijsko izvješće te IT kompanije pokazuje da su joj prihodi od prodaje dosegnuli 304,2 milijuna eura, što je porast od 2,2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ulagače su razočarali rezultati u zadnjem tromjesečju, u kojem je uknjižila osjetno nižu dobit, što se negativno odrazilo na cijenu dionice.

Vodeće brodarske tvrtke lani su imale slabije rezultate zbog osjetno nižih vozarina na tržištu rasutih tereta. Atlantska plovidba ostvarila je 48,9 milijuna eura poslovnih prihoda, 40,6 posto manje nego 2022. Godinu je zaključila s gubitkom od 2,8 milijuna eura dok je 2022. zabilježila dobit od 5,1 milijun eura. Pritisnuta slabijim rezultatima, cijena dionice osjetno je korigirana.

Osjetno slabije rezultate ostvarila je i IT tvrtka Span. Poslovni prihodi grupe porasli su 25,4 posto, na 144,3 milijuna eura, ali neto dobit potonula je na 1,2 milijuna eura, što je 81 posto manje nego u 2022. EBITDA prije jednokratnih stavki iznosila je 7,1 milijun eura, što je 25 posto manje nego 2022.