prognoza DHMZ-a

Nakon ljetnih vrućina počinje novo promjenjivo razdoblje koje će potrajati barem tjedan dana

11.05.2021 u 22:09

Bionic
Reading

Nakon kratkog sunčanog i iznadprosječno toplog vremena - sljedećih dana nagledat ćemo se oblaka i kiše, a doživjet ćemo ponovno i svježinu, neki i znatniju količinu oborine, prognozira HRT glavni meteorolog Zoran Vakula

'Naoblačenjem i kišom, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, u noći s utorka na srijedu počinje novo promjenjivo razdoblje koje će potrajati barem tjedan dana. Tijekom njega će svakodnevno barem ponegdje, vjerojatno i na više mjesta i krajeva, pasti barem malo kiše, a velika je vjerojatnost i za povremene lokalno izraženije pljuskove i grmljavinu, pa i olujno nevrijeme, osobito u srijedu i četvrtak. Naravno, svakodnevno će gotovo posvuda biti i sunčanih sati, a gdjekad vjerojatno i istodobne pojave kiše i sunca', napisao je Vakula.

Ističe kako će ovo pravo proljetno promjenjivo vrijeme upotpunjavati jugozapadnjak i jugo, ali neće izostati ni povremeni sjeverozapadni i sjeverni vjetar.

'Pritom će temperatura zraka biti uglavnom oko prosječne za drugo svibanjsko desetodnevlje, pa i malo niža', poručuje Vakula.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

'U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom koji sredinom dana i poslijepodne lokalno mogu biti izraženiji. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutro razmjerno toplo, a najviša dnevna temperatura između 20 i 22 °C.

Malo hladnije i ujutro i danju bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz poslijepodnevnu temperaturu i za oko 10 °C nižu nego u utorak. Također uz promjenjivu naoblaku te povremenu kišu postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove praćene grmljavinom koji mogu biti izraženiji.

Jači pljuskovi uz lokalno veću količinu oborine izgledni su ponajprije u Gorskom kotaru i uz obalu sjevernog Jadrana. Uz promjenjivu naoblaku kiša će biti česta, uz umjeren jugozapadni i južni vjetar. Bit će osjetno hladnije uz temperaturu u gorju od 13 do 16 °C, na Jadranu od 17 do 20 °C.

Uz promjenjivu naoblaku pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno izraženiji na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, bit će češći u prvom dijelu dana i u rano poslijepodne, a sunčanih razdoblja bit će više u drugom dijelu dana. Temperatura niža nego u utorak, uz slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar te umjereno valovito more.

I na jugu Hrvatske će biti promjenjivo i nestabilno uz kišu i grmljavinu. Poslijepodne će sunčana razdoblja biti češća, uz najvišu temperaturu zraka uglavnom između 20 i 22 °C. Ujutro će još puhati umjereno jugo koje će okrenuti na jugozapadni i sjeverozapadni vjetar.

I sljedećih dana na kopnu valja računati na promjenjivo i nestabilno vrijeme, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji još u četvrtak lokalno mogu biti izraženiji. Temperatura zraka bit će uglavnom između 16 i 21 °C.

I na Jadranu će se sljedećih dana izmjenjivati kiša, sunce i oblaci, uz uglavnom slab do umjeren jugozapadni vjetar i jugo, a ni temperatura zraka neće se znatnije mijenjati', prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a