istraživanja

Aktualno globalno zatopljenje prvo u 2000 godina

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 25.07.2019 11:10
  • Objavljeno 25.07.2019 u 11:10
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Brzina i obuhvat sadašnjeg globalnog zatopljenja premašuje slične događaje u proteklih 2000 godina, navode znanstvenici i njihovi radovi trebaju razuvjeriti i najtvrdokornije klimatoskeptike

U vrijeme kada velik dio Europe stenje pod drugim toplinskim valom u samo mjesec dana, dvije različite studije analiziraju klimatska kretanja u proteklih 2000 godina našeg planeta.

Znanstvenici su se koristili podacima o temperaturama prikupljenima iz gotovo 700 indikatora, kao što su godovi drveta, uzorci ledene jezgre, sedimenti jezera i koralja te moderni termometri.

Prva studija objavljena u časopisu Nature ističe da je prvo 'malo ledeno doba' nastupilo između 1300. i 1850. godine bilo geografski ograničeno, pa ako je zima 'vladala' tijekom više stoljeća Europom i Sjedinjenim Državama, nije zahvatila čitav planet.

'Kada se vratimo u prošlost, nailazimo na regionalne fenomene, ali nijednom na globalni', objašnjava Nathan Steiger sa Sveučilišta Columbia u New Yorku.

'Međutim danas, globalno zatopljenje je upravo to - globalno. Zahvatilo je 98 posto planeta nakon industrijske revolucije', ističe Steiger.

Druga studija objavljena u časopisu Nature Geoscience, promatrala je prosjek temperaturnih razlika u kratkim vremenskim radzobljima, svako od njih od samo nekoliko desetleća.

Njihovi su zaključci jasni: ni u jednom trenutku od početka naše ere temperature nisu rasle takvom brzinom ni tako redovito kao od kraja 20. stoljeća. Dakle, otkako su nakon rata proizvodnja (na pogon fosilnih goriva) i potrošnja tih goriva dosegnuli neviđene razine.

Taj rezultat govori 'o izvanrednom karakteru sadašnje promjene klime', objašnjava Raphael Neukom sa Sveučilišta u Bernu u Švicarskoj.

Ove studije 'trebale bi napokon 'začepiti' usta klimatoskepticima koji tvrde da je nedavno globalno zagrijavanje tek jedan u nizu prirodnih klimatskih ciklusa', ističe Mark Maslin sa Sveučilišta College u Londonu komentirajući te dvije studije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!