CDU/CSU i FDP

Nakon izbora u Njemačkoj moguća 'velika koalicija'

20.09.2013 u 09:55

Bionic
Reading

Dva dana uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj ispitivanja javnog mnijenja u toj zemlji pokazuju da je vladajuća Unija CDU/CSU i dalje u vodstvu ali da ostaje otvoreno hoće li i dalje moći vladati u sadašnjoj koaliciji s Liberalno-demokratskom strankom FDP

U Bundestag bi mogla ući i novoosnovana stranka protivnika eura AfD. Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja kršansko-demokratska Unija CDU/CSU može računati s 39 do 40 posto glasova birača. Najveća oporbena stranka, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) između 25 i 28 posto, stranka Zeleni između 9 i 11 posto a stranka Ljevica između 9 i 10 posto glasova. FDP se s 5 posto nalazi na samom prijelazu izbornog praga.

Po rezultatima instituta Insa, provedenog za dnevnik Bild, ulazak u Bundestag bi uspio i stranci Alternativa za Njemačku (AfD) koja je osnovana tijekom krize eura i kojoj je jedini cilj izlazak Njemačke iz zajedničke europske valute.

Zasad je neizvjestan nastavak sadašnje koalicije između Unije CDU/CSU i FDP-a jer prema nekim ispitivanjima ova konstelacija trenutno nema dovoljno glasova za većinu u Bundestagu. S obzirom da su i SPD i Zeleni isključili mogućnost koaliranja s postkomunistima, strankom Ljevica, zasad je jedina izgledna koalicija nakon nedjeljnih izbora tzv. 'velika koalicija' između Unije CDU/CSU i SPD-a.

Ovu opciju u ispitivanjima javnog mnijenja priželjkuje i većina birača.

Oba kandidate za kancelara najvećih stranaka, Angela Merkel za Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) i Peer Steinbrueck za SPD, su odbacila mogućnost koaliranja s AfD-om.

Predsjednica CDU-a i aktualna kancelarka Angela Merkel u razgovoru s medijima naglasila kako je "velika koalicija" koja se već od 2005. do 2009. nalazila na čelu Njemačke "obavila dobar posao" te da je Njemačku uspješno izvukla iz velike financijske krize.

Tadašnji ministar financija u vladi Angele Merkel, bio je današnji socijaldemokratski konkurent Peer Steinbrueck. Merkel je ipak naglasila kako je aktualna demokršćansko-liberalna koalicija 'čini bolju vladu'.

Oboje kandidata se založilo za uvođenje minimalca s tom razlikom što se Merkel i CDU zalažu za minimalce po branšama dok SPD i Steinbrueck traži uvođenje minimalca od 8,50 eura za sve bez obzira na zanimanje.

Njemački predsjednik Joachim Gauck je u četvrtak građane još jednom pozvao da u velikom broju izađu na izbore.

"Nemojte našu demokraciju prepustiti slučaju. Demokracija se ne događa samo tako. Ona dolazi od nas samih", rekao je Gauck. Na posljednjim parlamentarnim izborima 2009. je sa 70,8 posto zabilježena najniža izlaznost birača u poslijeratnom razdoblju.

U nedjelju se paralelno s izborima za savezni parlament Bundestag održavaju i izbori za lokalni parlament u saveznoj pokrajini Hessen.