tko želi biti milijunaš

Profesorica u 'Milijunašu' ispala na pitanju o Nobelovoj nagradi, no ipak osvojila najveći iznos. Biste li vi znali točan odgovor?

07.04.2022 u 22:04

Bionic
Reading

Najveći iznos, 32 tisuće kuna, u večerašnjem izdanju popularnog 'Milijunaša' osvojila je profesorica Gabrijela Kelemen, unatoč netočnom odgovoru

Gabrijela Kelemen natjecanje u showu započela je u prošlotjednoj emisiji, a večerašnje izdanje popularnog HRT-ovog kviza otvorila je 11. pitanjem koje je glasilo: 'Nobelova nagrada dodjeljuje se od 1901. godine. Koje je godine prvi put uručena žena?' Ponuđeni odgovori bili su 1901., 1902., 1903. i 1904. godina. Profesorica njemačkog jezika koja je u prošlotjednom izdanju kviza iskoristila sve džokere nije znala odgovor na pitanje za 64 tisuća kuna, ali je sreću okušala pogađanjem. Kao konačan odgovor navela je 1902. godinu što je bilo netočno odgovor i napustila je kviz s osvojenih 32 tisuća kuna.

'Točan odgovor je 1903. godina. Maria Skłodowska-Curie podijelila je Nobelovu nagradu za fiziku sa suprugom Pierrom Curiejem i Henrijem Becquerelom', objasnio je voditelj Tarik Filipović.

Nakon toga na stolac nasuprot Tariku sjeo je Mark Horvat, 22-godišnji student povijesti i povijesti umjetnosti u Rijeci. Do osmog pitanja stigao je bez problema, a onda je zapeo jer nije znao okoji je animirani lik u British Medical Journalu okarakteriziran kao jedan od najpreciznijih filmskih prikaza amnezije? Dora, Remy, Buzz Svjetlosni ili Merida? Zatražio pomoć džokera znalca koji mu je otkrio da se radi o crtanom filmu Dora istražuje. Mark je odlučio poslušati savjet znalca te se odlučio za odgovor A - Dora. Odgovor se srećom pokazao točan jer je riječ bila o liku ribice Dore iz crtanih filmova 'U potrazi za Nemom' i 'Potraga za Dorom'.

Drugog džokera, onog pola-pola, upotrijebio je na pitanju za 16 tisuća kuna te u konačnici došao do točnog odgovora. Posljednjeg džokera Mark je iskoristio na 10. pitanju za 32.000 kuna. Džokera zovi upitao je koji je pisac - Kurt Vonnegut, Erich Kästner, Günter Grass ili Erich Maria Remarque preživio savezničko bombardiranje Dresdena sklonivši se u podzemno skladište za meso. Džoker nije znao točan odgovor no mislio je kako je riječ o dramatičaru Vonnegutu. Mark je nakon kratkog razmišljanja ipak odustao od odgovora i kući otišao sa 16 tisuća kuna. 'Student sam i meni je ovih 16 tisuća kuna dosta,' objasnio je.

Posljednja natjecateljica ovotjedne emisije bila je Nevenka Černoš iz Rakitja, profesorica matematike u Osnovnoj školi Stenjevec, a prvog džokera zatražila je na šestom pitanju te pozvala znalca. Džokera pola-pola Nevenka je zatražila na pitanju za 8 tisuća kuna te uz malo razmišljanja i riskiranja ipak prošla dalje. Na pitanju za 16 tisuća kuna profesorica je zatražila posljednjeg džokera - zovi. Nije znala tko je 4. srpnja 1789., deset dana prije njezina pada, premješten iz Bastille u ludnicu u blizini Pariza? Jean-Jacques Rousseau, Voltaire, Denis Diderot ili Marquis de Sade? Ni džoker nije znao točan odgovor, ali mislio je kako je riječ o Marquisu de Sadeu. No Nevenka je smatrala kako je riječ o Voltairu. Odlučila se riskirati i kao točan odgovor Voltairea. I voditelj i znalci bili su iznenađeni što Voltaire nije točan odgovor već Marquise de Sade. Zbog netočnog odgovora Nevenka je popularni show-game napustila s 1000 kuna.