tko želi biti milijunaš

Srednjoškolski profesor i sin bivšeg saborskog zastupnika otvorio pitanje za pola milijuna kuna. Biste li vi znali odgovor?

21.04.2022 u 22:46

Bionic
Reading

Eugen Rožić, srednjoškolski profesor iz Zagreba u kvizu "Tko želi biti milijunaš?' na HRT-u otvorio je pitanje za pola milijuna kuna

Rožić, inače po struci fizičar i FER-ovac, nastavio je tamo gdje je stao u posljednjoj emisji - na pitanju za drugi prag. Tu je za pomoć iskoristio džokera zovi. Zvao je oca, bivšeg političara, HSLS-ovca, pa HSP-ovca i na koncu HSS-ovca, Miroslava Rožića.

Je li Desmond Doss kao nenaoružani vojni bolničar spasio 75 života ne ispalivši ni metka u Američkom građanskom ratu, Drugom svjetskom ratu, Korejskom ili pak Zaljevskom ratu. Odgovor džokera "zovi", u Drugom svjetskom ratu, donio mu je 32.000 kuna.

Uspješno je svladao i pitanje za dvostruko viši iznos rekavši da je putanja planetoida 589 Croatia smještena između putanja Marsa i Jupitera (a ne putanja Zemlje i Marsa, Jupitera i Saturna ili Saturna i Urana).

Što u lijevoj ruci drži Isus Krist na Da Vincijevoj slici Spasitelj svijeta, glasilo je pitanje za 125.000 kuna. Natjecatelj je ustvrdio kako mu je likovna umjetnost slaba točka te zatražio posljednjega džokera čijom su upotrebom u suženu izboru ponuđenih odgovora ostali žezlo i kristalna kugla, a ispali kalež i hostija. Za konačan odgovor odabrao je kristalnu kuglu i ostao u "vrućem stolcu" čekajući sljedeće pitanje za četvrt milijuna kuna.  

Iako nije bio siguran je li božica Erida, u grčkoj mitologiji boginja razdora, zlatnu jabuku s natpisom: "Najljepšoj!" bacila na svadbi Agamemnona i Klitemnestre, Prijama i Hekube, Peleja i Tetide ili Menelaja i Helene, Eugen je naglasio da će biti hrabar i odgovarati. Prethodno zaključivši kako su se od spomenutih svadbi, samo na onoj Peleja i Tetide okupili bogovi, za njihovu se i opredijelio. Bio je to točan odgovor i Eugen je u džepu imao 250 tisuća kuna.

Koji se naš grad, kao simbol ratova, pojavljuje u spotu Earth Song Michaela Jacksona? Bilo je to polumilijunsko pitanje na kojemu je Eugen priznao da se neće usuditi odgovarati. Istaknuo je zatim kako bi se, da nije odustao, odlučio za grad Karlovac, uz koji su se u ponudi odgovora nalazili i Gospić, Pakrac te Vukovar.

Eugen bi naposljetku otvorio i posljednje 15. pitanje jer se među scenama spota za navedenu društveno angažiranu baladu snažne poruke pokojnoga kralja popa našao upravo Karlovac kao simbol ratnog stradanja u Domovinskom ratu, piše HRT.