SMJEŠTENI U SALAKOVAC

Nakon cjelodnevne drame koja je digla BiH na noge migrante konačno pustili u Hercegovinu

18.05.2018 u 16:09

Bionic
Reading

Konvoju s pet autobusa u kojima je oko 250 migranata konačno je odobren ulazak na područje Hercegovačko-neretvanskog kantona u susjednoj Bosni i Hercegovini. Migranti su jutros krenuli iz šatorskog naselja u središtu Sarajeva u Izbjeglički centra Salakovac. No, unatoč odluci državnih institucija da sele u obećani smještaj, u Konjicu ih je zaustavila policija i vratila s druge strane tunela Ivan. Višesatna neizvjesnost je okončana jer je stiglo odobrenje za ulazak u izbjeglički kamp

U Izbjegličkom centru Salakovac migrante čeka ručak koji su im pripremili volonteri Crvenog križa. Na put su kreuli jutros iz šatorskog naselja u središtu Sarajeva. U konvoju od pet autobusa je oko 250 migranata koji su jedva dočekali krenuti prema jugu. No, unatoč odluci državnih institucija da sele u obećani smještaj, u Konjicu ih je zaustavila policija i vratila s druge strane tunela Ivan. Kako su se od tamo javljali novinari Klix.ba, migranti su iscrpljeni, umorni, gladni i sve češće traže liječničku pomoć. Svakoga trena netko padne u nesvijest.

Uznemireni su, žele izići na cestu, a volonteri ih pokušavaju umiriti. Hrana im još nije stigla, pa se stalno pitaju što će biti s njima i zašto nigdje nema vode.

Pojedini građani donose im hranu i grickalice za djecu, ali među svima vlada vrlo velika neizvjesnost.

'Ovdje su obitelji i djeca koja trebaju mirnu sredinu za normalan život. Imamo problema jer ima djece bez pratnje. Tu treba hitna reakcija, a ne sporovozne procedure kako bi se smjestili. Ovdje žene nose najveći teret. Umorne su, iscprljene, ali poklone nam osmijeh. Dosta ih je bolesno. Tužni su jer su razdvojeni od svojih obitelji. Pratimo ih od početka jer su pod međunarodnom zaštitom, pružamo im psihosocijalnu podršku', rekla je Marijana Dinek iz Fondacije bh.inicijativa žena, piše Klix.ba.