AKCIJA VLASTI

Uklonjeno divlje migrantsko naselje u Sarajevu, izbjeglice upućene u Mostar

18.05.2018 u 09:28

Bionic
Reading

Improvizirano migrantsko naselje uklonjeno je u petak iz starog dijela Sarajeva, a nekoliko stotina izbjeglica koje su se ondje zatekle vlasti su izmjestile u azilantski centar Salakovac kod Mostara.

U parku smještenom točno preko puta znamenite sarajevske Vijećnice ostali su deseci šatora i prostirki, a komunalna služba i volonteri humanitarnih udruga koji su proteklih tjedana pomagali migrantima odmah su počeli raščićavanje tog prostora.

"Ovo je ipak korak naprijed. Migranti će sada barem imati elementarne higijenske uvjete", kazao je novinarima jedan od volontera Jasmin Mujagić koji je sudjelovao u uklanjanju ostataka šatorskog naselja.

U zatvaranju 'divljeg' migrantskog naselja pomagala je policija no nije bilo potrebe za njihovom izravnom intervencijom jer nije bilo nikakvih izgreda.

Procjena je kako je iz Sarajeva za Mostar u pet autobusa upućeno najmanje 250 djece, žena i muškaraca, a riječ je o izbjeglicama i ekonomskim migrantima koji su u BiH stigli iz pravca Srbije i Crne Gore s nakanom da nastave put prema Hrvatskoj i drugim državama Europske unije.

Iako migranti nastavljaju pristizati u BiH, predstavnici vlasti najavili su da više neće dopustiti postavljanje ovakvih improviziranih naselja te će biti osiguran adekvatan smještaj u objektima u kojima postoje potrebni uvjeti za boravak.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da će prema procjeni za to trebati oko 20 milijuna eura, a u Sarajevu se nadaju da će ta sredstva osigurati uz pomoć Europske unije i UNHCR-a.

Improvizirirano izbjegličko naselje u četvrtak je uklonjeno i iz središta Velike Kladuše.

  • +2
Migranti u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev