članstvo u udrugama

Nakon afere Masoni brže-bolje pofriškali kartice: Reiner (svestrani) vitez, ima i lovaca, nogometaša...

04.03.2020 u 11:59

Bionic
Reading

Afera Masoni na vidjelo je izbacila činjenicu da državni dužnosnici, osim s nekretninama, u imovinskim karticama imaju problema s navođenjem članstava u udrugama i organizacijama. Većina ih prešućuje taj podatak. Jedan od njih bio je i Željko Reiner, HDZ-ov potpredsjednik Hrvatskog sabora kojeg je zbog prešućivanja članstva u viteškom redu prozvala i oporba, ali i šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Nakon toga Reiner je brže-bolje krenuo ispraviti karticu i naveo članstvo ne samo u viteškom redu, nego u cijelom nizu organizacija. Isto su napravili još neki dužnosnici

U veljači, kada je otkriveno da je tadašnji glavni državni odvjetnik pripadnik slobodnih zidara, što nije naveo u imovinskoj kartici, na vidjelo je izašla činjenica da nije jedini. Oporba je tada napala potpredsjednika Sabora Željka Reinera, također člana jedne organizacije, doduše ne tajne poput masonskih loža, već viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog. Reiner nikada nije skrivao taj podatak, čak je postao vitezom u javnoj ceremoniji u zagrebačkoj katedrali.

No u imovinskoj kartici o tome niti riječi. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pojasnilo je da je riječ o obvezi te da 'članstvo dužnosnika u udrugama nedvojbeno sadrži određeni koruptivni rizik koji se ogleda u situacijama u kojima bi dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti trebali donositi odluke ili sudjelovati u postupcima koji se odnose na udruge čiji su članovi'.

  • +7
Željko Reiner postaje vitez Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Stoga je Reiner brže-bolje revidirao imovinsku karticu i u njoj naveo kako je član navedenog viteškog reda, ali i niza drugih udruga i organizacija. U samu rubriku Ostala članstva dužnosnika u drugim pravnim osobama, udruženjima i organizacijama Reiner je 21. veljače naveo kako je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, potom Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, Udruge liječnika dragovoljaca 1990.-1991., Udruge Macelj 1945. te Društva hrvatskih književnika.

No to nije sve. U rubrici Napomene naveo je članstvo u većem broju udruga i organizacija koje nemaju OIB. Među njima se nalazi i famozno članstvo u viteškom redu Svetog groba jeruzalemskog od ožujka 2017. Reiner nadalje navodi kako je član Akademije medicinskih nauka Bosne i Hercegovine, uz Royal College of Physicians, European Society of Cardiology, American College of Cardiology, American Heart Association, European Atherosclerosis Society, International Atherosclerosis Society te bratovštinu Gospe od utjehe.

Nakon afere s Jelenićem karticu je osvježio i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

On je pak 25. veljače u do sada praznu rubriku o članstvima naveo da je član Zaklade hrvatskog državnog zavjeta te Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809.

Dva dana kasnije u svoje se kolege ugledao Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru. On je 27. veljače u imovinsku karticu unio kako je član Zaklade Blažene Marije Petković, član Nogometnog kluba BŠK Zmaj iz Blata te član društva prijatelja Vino u tradiciji življenja.

Ipak, većina članova Vlade nema navedeno članstvo ni u kakvim organizacijama. Rubriku o članstvima popunili su tek sljedeći ministri:

Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, navodi samo da je član HNS-a, a Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, navela je pak članstva i funkcije na kojima je automatski po položaju. Tako je članica Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju, predsjednica Upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, zastupa Vladu Republike Hrvatske u Skupštini Hrvatskih šuma d.o.o. te je članica Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

  • +8
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naveo je da je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije, što je stari podatak jer je obnašao tu dužnost u prethodnom mandatu.

Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, napisala je u imovinskoj kartici da je volonterski predsjednica Upravnog vijeća Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić predsjednik je udruge Chevening Alumni Hrvatska te član Udruge za očuvanje hrvatskih voda i mora SLAP.

Ministar državne imovine Mario Banožić naveo je da je predsjednik Hrvatske udruge za marketing Cromar te da je član izvršnog odbora lovačkog društva Sloga Vinkovci, a član lovačkog društva je i ministar uprave Ivan Malenica. On je naveo da je i član Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika biskup Srećko Badurina te Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar.