HDZ-OV KANDIDAT ZA ŽUPANA

Nakon 20 godina vlasti konačno skužili splitsko-dalmatinske potencijale

17.04.2013 u 17:12

Bionic
Reading

Kandidat HDZ-a za splitsko-dalmatinskog župana Zlatko Ževrnja istaknuo je danas kako je u središtu njegova programa poticanje razvoja maloga i srednjeg poduzetništva.

Ževrnja je pozvao da u prevladavanju gospodarske krize 'političke utvrde i ideološke razlike stavimo po strani i uhvatimo se razvoja gospodarstva'.

Bude li izabran za župana, rekao je Ževrnja na predstavljanju programa, najprije će se zauzeti za prihvaćanje novoga županijskog prostornog plana te novih prostornih planova u gradovima i općinama Splitsko-dalmatinske županije jer iz njih 'izvire razvoj maloga i srednjeg poduzetništva'.

Naglasio je kako je nužno potaknuti razvoj Dalmatinske zagore koja zauzima 70 posto područja županije i koja ima goleme potencijale za razvoj ekološkoga i seoskog turizma.

'Uredit ćemo Imotsko-bekijsko polje investiranjem 675.000 eura iz fondova Europske unije', istaknuo je Ževrnja te se usprotivio nedavnoj odluci hrvatske vlade o plaćanju tunelarine kroz novoizgrađeni tunel Sv. Ilije koji povezuje Imotsku krajinu s Makarskim primorjem.

Po njegovim riječima, potrebno je izgraditi trajektno pristanište u Trogiru, luku u Bolu na Braču i ribarsku luku u Komiži. Rekao je kako na području županije ima golemim mogućnosti za razvoj ribarstva i marikulture te da je s 12.000 tona proizvedene ribe na godinu iskorišteno tek 30 posto kapaciteta županije u marikulturi.

Istaknuo je kako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u pripremi dvadesetak poslovno-gospodarskih zona, a dosad ih je već 11 uspostavljeno, među kojima je i ona u Dugopolju, gdje je on dugogodišnji načelnik općine, koja je najveća novoizgrađena poslovna zona u Hrvatskoj.

'U poduzetničkoj zoni Dugopolju dosad su izgrađena 84 gospodarska objekta, uloženo je 8,5 milijarda kuna od čega je preko PDV-a država uprihodila blizu dvije milijarde kuna', rekao je Ževrnja.

Na području Splitsko-dalmatinske županije ima 110 osnovnih i srednjih škola, rekao je i dodao kako će se i dalje graditi novi školski objekti, posebice sportske dvorane za učenike. Dodao je kako će podupirati razvoj više stotina amaterskih sportskih udruga te da će se zauzimati za stipendiranje darovitih sportaša. Ževrnja će, kako je rekao, raditi na unaprjeđenju kongresnoga i kulturnoga turizma, a obećao je da će se urediti i tvrđava Klis kod Splita.

'Nastavit ćemo sufinancirati zajmove za poduzetnike. U zadnjih devet godina u županiji je podijeljeno 1450 zajmova malome i srednjem poduzetništvu s blizu 14,5 milijarda kuna kreditnog potencijala', kazao je Ževrnja.

Predsjednik županijskoga splitsko-dalmatinskoga HDZ-a Ante Sanader istaknuo je kako je Ževrnja najzaslužniji što je u Dugopolju kroz gospodarsku zonu 'stvorena onakva Hrvatska kakvu su branitelji željeli u Domovinskom ratu'.

Kandidat HDZ-a za splitskoga gradonačelnika Vjekoslav Ivanišević rekao je za Ževrnju da je 'odvažan, radišan, samozatajan, energičan i odličan organizator te ima munjevitu realizaciju'.