nakon karantene

Nakon 138 dana građani Victorije i Novog Južnog Walesa opet se slobodno kreću

23.11.2020 u 06:33

Bionic
Reading

Savezna država Victoria bila je središte drugoga vala pandemije u Australiji, zbog čega je uvedena stroga karantena nakon što je broj dnevno novooboljelih dosegnuo 700 novih slučajeva zaraze. Melbourne, grad od 4,9 milijuna stanovnika, bio je paraliziran čitavih 112 dana tijekom kojih je građanima rečeno da moraju ostati kod kuće

Granice između Victorije i Novog Južnog Walesa otvorene su u ponedjeljak minutu iza ponoći nakon što je od 8. srpnja kretanje stanovnika između dviju najgušće naseljenih država Australije bilo ograničeno strogom karantenom radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Po prvi puta nakon 138 dana, građani se ponovo mogu slobodno kretati iz jedne u drugu državu. Lokalni mediji izvijestili su da je na glavnoj cesti između susjednih regionalnih gradova Wodonge i Alburyja postavljen DJ pult koji je glazbom pratio prolazak prvih vozila u ponoć i minutu.

Nacionalna televizija ABC objavila je slike slavljeničkog dočekivanja putnika iz Melbournea u sydneyskoj zračnoj luci. Prije izbijanja pandemije koronavirusa, zrakoplovna linija Sydney - Melbourne bila je druga najprometnija zračna ruta u svijetu.

Avioprijevoznici Airlines Qantas i Jetstar prodali su više od 25 tisuća avionskih karata u prvih 48 sati nakon što je ranije ovaj mjesec najavljeno da će se ukinuti prekogranična ograničenja kretanja.

Rigorozna testiranja

Od kada su koncem listopada ukinuta ograničenja, Victoria nema novoobolelih. U ponedjeljak je zabilježen 24. dan za redom bez novih slučajeva zaraze, te je trenutno u toj australskoj državi samo jedan aktivan slučaj covida-19.

Novi Južni Wales, najveća savezna država u australskoj federaciji s oko 6,7 milijuna stanovnika, trenutno bilježi 16. dan bez novih slučajeva lokalnog prijenosa koronavirusa.

Prošli tjedan, Južna Australija najavila je uvođenje privremene šestodnevne karantene nakon naglog skoka broja oboljelih. Karantena je ukinuta tri dana ranije od najavljenog jer je otkriveno da je zaraženi lagao o okolnostima prijenosa zaraze.

U ponedjeljak je Južna Australija zabilježila tek jedan novi slučaj covida-19.

Od izbijanja pandemije, Australija, zemlja s oko 25 milijuna stanovnika, zabilježila je nešto više od 27,800 slučajeva zaraze koronavirusom - po broju stanovnika značajno manje od većine razvijenih zemalja.

Ta zemlja u suzbijanju pandemije provodi mjere karantene u kombinaciji s rigoroznim testiranjima i praćenjem zaraze.

Do sada je ukupno umrlih u Australiji 907, od čega 819 u Victoriji.