MLJEKARI IPAK DEBLOKIRAJU PROMETNICE

Nakon 11 sati pregovora i dalje nema dogovora

Mljekari na Slavonskoj (2)

Mljekari na Slavonskoj (2)

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sastanak Savjeta za praćenje stanja u preradi i proizvodnji mlijeka u Ministarstvu poljoprivrede koji je počeo u srijedu u 11 sati završio je nešto prije 22 sata, no dogovora zasad nema

Sastanak se nastavlja u četvrtak u 13 sati. Ministar Tihomir Jakovina pozvao je na deblokadu prometnica na što su prosvjednici pristali. Igor Rešetar iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) rekao je da se prosvjednici vraćaju na startne pozicije koje su bile prije blokade prometnica, piše Večernji list

Savjet nije radio cijelo vrijeme u punom sastavu, dio nezadovoljnih proizvođača došao je na sastanak, ali ga ubrzo i napustio, no poslijepodne su se vratili i saslušat će se i njihovi prijedlozi te se nadam da će se pronaći rješenje koje mora biti kompromisno i mora biti stvar dogovora, izjavio je Jakovina novinarima u stanci sjednice Savjeta.

I proizvođači i prerađivači dali su svoje prijedloge, nitko nije isključiv i mislim da postoji mogućnost dogovora, rekao je ministar dodajući kako se modeli razlikuju u nekoliko eurocenti ili desetak lipa.

Direktor Gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić ponovio je kako se novi model otkupne cijene, koji je predložila mljekarska industrija, temelji na prosjeku cijena zemalja EU najvećih izvoznica na tržište Hrvatske, njih šest ili sedam.

Mljekarska industrija pokazuje fleksibilnost i zadnji prijedlog je cijena od oko 2,41 kunu po kilogramu, rekao je Bobetić apelirajući na proizvođače da se oko toga prijedloga dogovore. Napomenuo je kako je prosječna otkupna cijena prošle godine bila 2,53 kn/kg.

Boris Kovacev / CROPIX

Boris Kovacev / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Ivica Miketek iz Udruge mljekara Osječko-baranjske županije kazao je kako je problema u mljekarskom sektoru puno, ali ne ide se kući dok se ne dogovore oko cijene. Molim sve proizvođače da se strpe, jer se večeras to mora riješiti, rekao je.

Darko Pavičević je u ime Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) kazao kako su im stajališta jako daleka, nudi se ponovo vatrogasna mjera, a ne želi se pristupiti temeljnom rješenju problema, mada svi priznaju da smo u pravu.

Nije problem samo u par lipa već je on jako dublji. Treba naći sidrišta kojima će se omogućiti da proizvođači prežive narednih šest mjeseci. S ovakvom ponudom i ovakvim pristupom, nema šanse. Ako je ministru i Vladi potrebno 300 dana da to naprave, onda ćemo dogovoriti određeni moratorij dok se to ne riješi. Jer pitanje je hoće li do tada biti još ovih 14 tisuća proizvođača mlijeka ili njih tri tisuće, rekao je Pavičević.

Ministar poljoprivrede ponovno je pozvao nezadovoljne proizvođače da prestanu s blokadama cesta. Nikome ne treba nered, blokirane ceste, pritiskom se ništa neće riješiti, rekao je. Bilo kakvo inzistiranje na nerazumnim zahtjevima je neprihvatljivo, tema Savjeta je model izračuna cijene, a Jakovina kaže kako pitanje plavog dizela, PDV-a i dodatne interventne mjere Vlade nisu predmet ovog sastanka niti se mogu riješiti na jednom sastanku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!