britanska studija

Najviše povećavaju razinu antitijela; mRNK cjepiva najbolja su kao booster doze

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.12.2021 10:18
  • Objavljeno 03.12.2021 u 10:18
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Cjepiva protiv koronavirusa proizvođača Pfizer i Moderna, koja koriste tehnologiju mRNK, najviše povećavaju razinu antitijela kada se daju 10-12 tjedana nakon druge doze, pokazala je britanska studija objavljena u četvrtak

Studija je pokazala da je šest od sedam ispitanih cjepiva za booster doze osnažilo imunitet nakon početnog cijepljenja cjepivom Pfizer-BioNTech, dok je svih sedam povećalo imunitet kada je dano nakon početnog cijepljenja s dvije doze cjepiva AstraZenece.

"Treća doza bit će učinkovita s mnogo cjepiva koja smo testirali i u mnogo različitih kombinacija", rekao je profesor Saul Faust, imunolog na Sveučilištu Southampton i voditelj ispitivanja.

Studija je pokazala da je puna doza ili polovica doze Pfizera ili puna doza Moderne dala vrlo učinkovit poticaj razinama kako antitijela tako i T-stanica, bez obzira na to je li osoba u početku primala Pfizer ili AstraZenecu.

Kada su AstraZeneca, Novavax, Johnson & Johnson i Curevac dani kao booster doze, povećali su razine antitijela za svako prvotno primijenjeno cjepivo, premda u manjem stupnju.

Međutim, dok je Valneva pojačala antitijela kod osoba koje su prvotno cijepljene AstraZenecom, to nije bio slučaj s prvotno cijepljenima Pfizerom.

Studija je otkrila da su booster doze također pomogle u stvaranju širokog odgovora T-stanica na beta i delta varijante koronavirusa, a radi se o stanicama koje mogu igrati ključnu ulogu u dugoročnoj zaštiti.

Enis Bešlagić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

"Čini se da je (odgovor) T-stanica veći u odnosu na sve varijante koronavirusa, što nam daje nadu da bi se trenutnim cjepivima moglo djelovati protiv varijanti (virusa) svakako u pogledu izgleda za hospitalizaciju i smrt, ako ne i u smislu sprječavanja infekcije", rekao je Faust.

Studija je provedena prije širenja zabrinjavajuće varijante omikron.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!