KRIMINAL U HŽ-u

Najviše novca 'oprala' preko tvrtke iz BiH

11.02.2009 u 07:53

Bionic
Reading

Kriminalistička obrada koju USKOK i policija zajedno s istražiteljima financijskih tijela RH provode već nekoliko mjeseci u Hrvatskim željeznicama zbog sumnji u milijunske malverzacije bivših čelnika pojedinih tvrtki u sastavu HŽ-a, izlazi i izvan granica Hrvatske

Jutarnji list neslužbeno doznaje da se intenzivno radi na provjerama nekoliko off shore kompanija u inozemstvu na čije se račune tijekom proteklih šest godina slilo gotovo 2.5 milijuna eura iz tvrtke AGIT, kćeri poduzeća HŽ Cargo. Obrada se, naime, provodi zbog sumnji da je bivša direktorica AGIT-a Biserka Robić protuzakonito, na temelju fiktivnih faktura, prebacivala spomenuta sredstva na njihove račune.

Prema podacima kojima raspolaže Jutarnji list, radi se o off shore kompanijama Silmaril Shiping Co.Ltd s Maršalskog otočja, Oil Cargo International LLC koja je registrirana u Londonu, Prohause sa sjedištem u Delawareu u SAD-u te BH Cargo LTD koja ima ured u Mostaru. Sve te kompanije imaju račune u Švicarskoj i Austriji, a vrlo je upitno jesu li uopće i u kojoj mjeri imale poslovne odnose s AGIT-om.

Naime, iako su ispostavljene i plaćene fakture tih poduzeća za razne usluge uredno uvedene u knjigovodstvo AGIT-a i po nekoliko godina, dolaskom nove uprave u prvoj polovici prošle godine potpuno su se prestale pojavljivati kao partneri ili tvrtke čije usluge AGIT koristi. Ono što je kod istražitelja pojačalo sumnje da se radi o fiktivnim fakturama jest činjenica da su ih potpisali bivša direktorica i jedan njezin bliski suradnik koji ju je 2008. slijedio kada je otišla iz AGIT-a.

Najveći sumnjivi novčani transferi odvijali su se prema kompaniji BH Cargo, odnosno njezinu računu u Švicarskoj. Navodno je poslovanje s tom tvrtkom počelo još 2003. godine, ali se radilo o manjim plaćanjima. No, 2006. godine na račun BH Carga prebačeno je gotovo 600.000 eura, a 2007. oko pola milijuna eura. U prva četiri mjeseca prošle godine došlo se do iznosa od oko 165.000 eura. U popratnoj dokumentaciji navedeno je da se radi o raznim troškovima, primjerice troškovima carinskih prijava, troškovima prijevoza u BiH i slično.

Zanimljivo je, između ostalog, da je Oli Cargo Internationalu plaćeno iznajmljivanje vagona koje nikada nije ugovoreno. Toj je kompaniji AGIT u protekle tri godine isplatio ukupno 590.000 eura. U spomenutu off shore tvrtku u SAD-u otišlo je oko 240.000 eura, dok je na računu kompanije s Maršalskog otočja završilo oko 200.000 eura.

Bivša direktorica B. Rodić poriče bilo kakve malverzacije, tvrdeći zapravo da joj podmeće nova uprava AGIT-a.

Zbog afere s prebacivanjem dva i pol milijuna eura na račune off shore kompanija, Nadzorni odbor neće smijeniti ni Upravu Hrvatskih željeznica (HŽ) ni njezina čelnog čovjeka Davorina Kobaka, potvrdio je Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture i predsjednik Nadzornog odbora HŽ-a.

Kalmetin je stav, naime, da se financijska prijevara dogodila u Agenciji za integralni transport (AGIT), jednom u nizu povezanih društava HŽ-a, kao i da je država kao većinski vlasnik reagirala čim je saznala za slučaj te ga proslijedila nadležnim institucijama.