hibridno ratovanje

Najveće zračne luke u SAD-u na udaru ruskih hakera

10.10.2022 u 18:52

Bionic
Reading

Neke od najvećih zračnih luka u Sjedinjenim Američkim Državama našle su se na meti kibernetičkih napada napadača iz Ruske Federacije u ponedjeljak, potvrdio je za ABC News jedan visoki američki dužnosnik

Važno je da napadnuti sustavi ne upravljaju kontrolom zračnog prometa, internom komunikacijom i koordinacijom zračnih prijevoznika ili sigurnošću prijevoza, navodi ABC News.

Izvor je istaknuo da se radi o neugodnosti. Napadi su rezultirali ciljanim "uskraćivanjem pristupa" javnim web domenama koje izvješćuju o vremenu čekanja i zagušenosti u zračnoj luci.

Više od desetak web stranica zračnih luka bilo je pogođeno napadom "uskraćivanja usluge", rekao je za ABC News John Hultquist, voditelj analize obavještajnih podataka u tvrtki za kibernetičku sigurnost Mandiant. Ta vrsta napada u biti preopterećuje stranice zakrčujući ih umjetnim korisnicima.

Hultquist smatra da "Killnet", proruska hakerska skupina, stoji iza napada. Iako je utvrđeno da su slične skupine paravan za aktere koji rade pod nadzorom država, Hultquist je rekao da nema dokaza da je ruska vlada bila uključena u vođenje ovog napada.

Napadi su prvi put prijavljeni oko 3 sata ujutro po istočnom vremenu kada je lučka uprava obavijestila Agenciju za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture da je pogođen sustav zračne luke LaGuardia u New Yorku. LaGuardia se izborila s problemom, ali druge zračne luke diljem zemlje naknadno su, također, bile mete.

Web stranice međunarodne zračne luke Des Moines, međunarodne zračne luke Los Angeles (LAX) i međunarodne zračne luke Chicago O'Hare napadnute u ponedjeljak ujutro.

Međunarodna zračna luka Hartsfield-Jackson Atlanta izvijestila je oko 10:30 ujutro po istočnom vremenu da je njihov web ponovno u funkciji i da "ni u jednom trenutku nije bilo utjecaja na operacije u zračnoj luci". Iz zračne luke u Los Angelesu su za ABC News rekli da je prekid usluge bio je ograničen samo na dijelove web-mjesta FlyLAX.com otvorenog za javnost. Niti jedan interni sustav zračne luke nije bio ugrožen i nije bilo operativnih prekida."