STIŽE U JAPAN

Najveća oluja 2014. snimljena iz svemira

10.10.2014 u 11:36

Bionic
Reading

NASA-in astronaut Reid Wiseman objavio je jučer fotografiju najveće oluje u 2014. snimljenu iz Međunarodne svemirske postaje (ISS)

Tajfun Vongfong kreće se prema obalama Japana, a njegovi vjetrovi u četvrtak su puhali brzinama od 195 km na sat s udarima od 278 km na sat. U narednih nekoliko dana očekuje se da bi brzine vjetrova mogle narasti do 260 km na sat. Tajfun se svrstava u kategoriju supertajfuna kada premaši brzine od 241 km na sat. Valovi koje stvara Vongfong trenutno dosežu visine od 15-ak metara.

'Vidio sam ih mnogo odavde, no nijedan nije bio tako velik', napisao je na svojem Twitteru autor snimke (pogledajte gore).

Vongfong je najjači tropski ciklon u 2014. Najsnažniji je nakon prošlogodišnjeg Haiyana, čiji su vjetrovi s brzinama od 315 km na sat razorili dijelove Filipina, usmrtili 8.000 ljudi te zameli svaki trag još 1.800 ljudi. Prema nekim procjenama, uskoro bi mogao postati jači od Haiyana.

'Njegova je snaga vrlo slična snazi Haiyana', objavila je japanska meteorološka služba.

Tajfun se trenutno kreće otvorenim vodama sjeverozapadnog dijela Tihog oceana brzinom od oko 15 km na sat.

Do sada je uzrokovao samo manje štete na otocima pored kojih je prošao. No ako zadrži isti kurs, pogodit će japanski otok Okinavu, a potom, oslabljen, Kjušu. Najveće probleme mogao bi stvoriti ovog vikenda. Očekuje se da će njegova snaga u naredna 24 sata samo rasti ako ne skrene prema sjeveru.

Tajfuni su uobičajeno najsnažniji u tropskim područjima. Kada uđu u suptropska područja i temperaturne zone, postupno gube snagu. Spadaju u istu vrstu vjetrova kao i uragani, samo se oni nad Tihim oceanom drugačije nazivaju.