POSLJEDICA PTSP-A?

Najpoznatijeg američkog snajperista ubio ratni veteran

04.02.2013 u 17:59

Bionic
Reading

Irački ratni veteran Eddie Ray Routh optužen je za ubojstvo Chrisa Kylea, najpoznatijeg američkog snajperista i njegova susjeda u Teksasu, prenosi u ponedjeljak BBC pozivajući se na lokalne medije.

Kyle i njegov susjed Chad Littlefield navodno su pokušavali pomoći 25-godišnjem Routhu da prebrodi krizu PTSP-a.

Prema pisanju lokalnih medija Routh je u subotu otvorio vatru u streljani Rough Creek Lodge's u sjevernom Teksasu te pobjegao vozilom svoje žrtve. Zatim je stigao u dom svoje sestre i na odlasku joj povjerio što je učinio te je ona pozvala policiju koja ga je uhitila kada je nekoliko sati poslije blizu njegova doma u Lancasteru 110 km od poprišta ubojstva.

Autor uspješnice "American Sniper" iz 2012., 38-godišnji Kyle u knjizi je opisao psihologiju snajperista i priznao da je sam ubio više od 250 ljudi. Na iračkom ratištu bio je u četiri rotacije i odlikovan je za hrabrost.

Motivi ubojstva nisu poznati, rekao je okružni šerif Tommy Bryant no 'čini se da je osumnjičeni patio od mentalnih poremećaja jer je i sam služio u vojsci'.

Travis Cox, ravnatelj neprofitne udruge koju je Kyle pomogao osnovati, rekao je kako su Routh i njegov susjed i suradnik Littlefield pokušavali pomoći Routhu koji pati od PTSP-a.

'Chris je umro čineći ono što je osjetio kao svoju najveću dužnost - pomažući vojnicima da prevladaju PTSP', rekao je Cox.

Bivši kauboj Kyle smatra se naujčinkovitijem strijelcem u američkoj povijesti s potvrđenih 160 ubojstava prema podacima Pentagona.

"Devil" (vrag) kako su ga nazivali irački pobunjenici, procjenjuje da je smaknuo 255 ljudi i čini se da ga zbog toga nije previše grizla savjest.

'Vjerujem da je bila loša svaka osoba koju sam ubio', rekao je za BBC prije godinu dana. 'Kada izađem pred Boga bit će mnogo toga za što ću morati odgovarati, ali ubojstva nisu među tim grijesima', rekao je.

U nedavnom intervjuu u povodu pokolja djece u osnovnoj školi u Newtownu i polemike o kontroli naoružanja koja se potom razvila, Kyle je izjavio kako je protiv toga i zauzeo se za to da se učitelji obuče za upotrebu vatrenog oružja i naoružaju.