MALI DIV NA BOJIŠNICI

Ukrajinski poduzetnici prikupljaju novac za električne motocikle namijenjene gruzijskim snajperistima, evo za što bi ta tiha vozila mogla poslužiti

13.05.2022 u 18:05

Bionic
Reading

Ukrajinski poduzetnici počeli su prikupljati novac da bi nabavili što više električnih motocikala za snajperiste iz Gruzijske legije koji se bore na strani Ukrajine. Riječ je o specijaliziranim električnim motociklima Atom Military, a proizvodi ih ukrajinska tvrtka ELEEK iz Ternopilja na zapadu zemlje. Donosimo više o vozilu na dva kotača koje bi na terenu trebalo pomoći braniteljima Ukrajine

Potrebu za brzim i laganim električnim motociklima koje proizvodi ukrajinska tvrtka ELEEK iskazao je Mamuka Mamulašvili, zapovjednik Gruzijske legije koja se na strani Ukrajine bori još od 2014. Mamulašvili je u razgovoru za dobro obaviješteni portal The War Zone kazao da su ti motocikli idealni za snajperske timove jer su, lagani, brzi i, što je najvažnije, tihi.

'Potrebni su nam tihi i brzi električni motocikli da bi naši snajperisti nesmetano došli do snajperskih položaja, zadržali se do deset minuta, nakon čega bi napustili te položaje prije nego što Rusi počnu ispaljivati topničku paljbu po tim pozicijama', pojasnio je Mamulašvili.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Eleek

Električni cross motocikli Atom Military, koje proizvodi ELEEK, postižu najveću brzinu od 90 kilometara na sat, mogu putovati do 150 kilometara s jednim petosatnim punjenjem te nositi do 150 kilograma tereta. Ti motocikli imaju ojačani ovjes, kočnice i kotače kako bi bili izdržljiviji na off-road terenima, ističe proizvođač na svojim stranicama na Facebooku.

Neosjetljivi na ruske termičke sustave

Motocikli Atom Military dolaze s dodatnim USB priključkom za punjenje gadgeta i utičnicom od 220 V pa im nisu potrebne teške i glomazne baterije. Tvrtka ELEEK ističe na svojim stranicama da se Atom Military već neko vrijeme uspješno koristi na bojišnici, no pritom nije precizirano o kakvim je zadacima riječ. Tvrtka dodaje tek da se ti motocikli, između drugih borbenih zadaća, koriste za izviđačke misije.

U ukrajinskim tvrtkama Sunoco Trading i Ryder, koje se bave distribucijom vozila i motornih ulja, ističu da je ključna odlika motocikala njihov tihi motor pa ih neprijatelji ne mogu čuti, čak ni iz neposredne blizine, a budući da koriste elektromotore, manje su osjetljiviji na ruske termičke sustave. Atom Military se, tvrde u spomenutim tvrtkama, koristi na bojištu u istočnoj Ukrajini, no detalji nisu priopćeni iz, kako ističu, operativno-sigurnosnih razloga.

Električni motocikl ELEEK Atom Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Eleek

Ukrajinske tvrtke, koje su počele prikupljati novac za kupnju motocikala Atom Military, tvrde da ta vozila mogu poslužiti kao kurirska u područjima u kojima ruska vojska koristi elektroničko ratovanje za ometanje signala, a mogu prevoziti lakši teret i manje sanitetske ekipe. Uz to, mogu se prevoziti čamcima na napuhavanje, što ukrajinski branitelji naveliko koriste.

Odlučujuća uloga na bojišnici

Korištenje malih i brzih vozila za munjevite udare na neprijatelja nije novi koncept. Ukrajina već koristi terenska vozila opremljena sustavima protuoklopnih vođenih raketa Stugna-P (ATGM), postavljenima na njihove krovove za brze udare na ruski oklop. Električni motocikli za vojne potrebe već se neko vrijeme testiraju u američkoj vojsci, a koja računa na tišinu njihovih motora jer osiguravaju element iznenađenja u djelovanju protiv neprijatelja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ElectroSport TV

Atom Military košta oko 4200 američkih dolara, a poduzetnici koji prikupljaju novac za njihovu kupnju ističu da je u Ukrajini iznimno teško pronaći novac jer su ljudi već financijski iscrpljeni zbog rata. Poduzetnici dodaju da si Gruzijska legija, koja zasad koristi jeftinije motocikle kineske proizvodnje, ne može priuštiti kupnju tih motocikala pa su pozvali sve zainteresirane za prikupljanje novca barem za nekoliko primjeraka.

'Vrlo često sposobnost brzog kretanja u ratnoj zoni igra gotovo odlučujuću ulogu u uspješnim vojnim manevrima. Obavještajne aktivnosti pružaju informacije o kretanjima i mogućim neprijateljskim napadima, a što je još važnije, mogu spasiti živote', zaključuju u svojem pozivu ukrajinski poduzetnici.