TURKISH AIRLINES

Najmanje 9 mrtvih u padu aviona kod Amsterdama

25.02.2009 u 11:39

Bionic
Reading

Devet osoba poginulo je u padu zrakoplova turske kompanije Turkish Airlines u srijedu u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol, izjavio je direktor aerodroma na konferenciji za novinare. Na TV snimkama vidjelo se kako spasioci polažu bijele plahte na tijela žrtava. Rodbina putnika okupljena je u sportskoj dvorani u obližnjem selu

AMSTERDAM - Zrakoplov Turkish Airlinesa raspao se u tri dijela u 10.31 sati, pri udaru o tlo na polju udaljenom 5 do 6 kilometara od zračne luke i 20-ak kilometara jugozapadno od centra Amsterdama. Riječ je o letjelici Boeing 737-800, na jutarnjem letu TK 1951 iz Istanbula u Amsterdam. 

Gradonačelnik Haarlemmermeera Michel Bezuijen priopćio je da je ozlijeđeno najmanje 50 osoba, od kojih 25 imaju teške ozljede.

Nikolai van der Smagt, koji se na putu do posla provezao obližnjom cestom neposredno nakon tragedije, kaže da je odjednom ugledao raspadnuti zrakoplov u polju, 60 metara od prometnice. Avion je bio u oblaku smeđe prašine i sivog dima. 'Prvi ljudi koji su izašli iz aviona izgledali su zbunjeno. Bilo je puno prašine, ali nije bilo vatre', rekao je svjedok.

Uzrok nesreće još uvijek je nepoznat. Ranije, nizozemska televizija javila je da je poginulo pet osoba, dok su turski ministar prometa Binali Yildirim i predstavnici kompanije ustvrdili da nije bilo žrtava.

I Temel Kotil, izvršni direktor Turkish Airlinesa, izjavio je da u nesreći nema poginulih, a predsjednik uprave Candan Karlitekin potvrdio je na konferenciji za novinare u Istanbulu da je u zrakoplovu bilo 127 putnika, uključujući i bebu, te sedam članova posade.

'Ozlijeđenih ima u stražnjem dijelu zrakoplova, ali nema potvrde da je itko smrtno stradao', rekao je Karlitekin.

'Nalazimo se nasred polja. Mislim da je većina putnika ozlijeđena, ali ima i onih koji su prošli bez ozljeda', rekao je putnik Mustafa Bahcecioglu za turski Channel 24.

Putnik Huseyin Sumer izjavio je telefonom za CNN Turk da se zrakoplov raspao na tri dijela. 'Situacija je pod kontrolom, ali moguće je da su neki putnici još uvijek u prednjem dijelu aviona', rekao je Sumer.

Ostali turski mediji izvještavaju da je najmanje 50 osoba prošlo bez ozljeda, dok je oko dvadesetak izvučeno iz zrakoplova i prevezeno u Spaarne bolnicu u Haarlemu, u blizini aerodroma.

Nizozemska televizija prikazuje mjesto nesreće koje nadlijeću helikopteri, a kraj zrakoplova je 30-ak vozila hitne pomoći i vatrogasaca.

Amsterdamska zračna luka Schiphol peta je po veličini u Europi po putničkom prometu.