bombaški napadi

Najmanje 28 žrtava u nekoliko eksplozija u afganistanskim gradovima

21.04.2022 u 17:26

Bionic
Reading

Najmanje 28 osoba poginulo je, a više desetaka ih je ranjeno nakon bombaških nakona u nekoliko velikih afganistanskih gradova u četvrtak, navode lokalni dužnosnici, a prenosi njemačka agencija dpa

Najsmrtonosnija je bila eksplozija u šijitskoj džamiji u sjevernom gradu Mazar-i Šarifu. Ta je eksplozija odnijela najmanje 20 života, dok je 60 osoba ranjeno, kazao je liječnik u pokrajinskoj prijestolnici za dpa.

Ubrzo se oglasila Islamska država na Telegramu objavom da je ona odgovorna za eksploziju u Mazar-e-Šarifu.

Druga eksplozija izazvala je još najmanje 11 žrtava u Kunduzu, drugom gradu na sjeveru Afganistana, a treća u istočnom gradu Nangarharu.

U Mazar-i-Šarifu improvizirana eksplozivna naprava detonirana je u džamiji u centru grada za vrijeme molitve, rekao je glasnogovornik talibanske policije Muhamed Asif Vaziri.

Svjedoci navode da je broj poginulih mnogo veći, odnosno da je poginulo najmanje 50 ljudi.

Talibanske sigurnosne snage navodno su opkolile područje i oduzele mobitele ljudima na mjestu događaja, a novinarima je onemogućen pristup.

Nakon povlačenja snaga NATO-a i zauzimanja prijestolnice Kabula, talibani su više puta obećali da će donijeti zemlji mir.

Nakon preuzimanja vlasti oni su dodatno ograničili medijske slobode u zemlji.

Eksplozije su se dogodile tijekom svetog mjeseca ramazana i dva dana nakon tri eksplozije u srednjoj školi koju su uglavnom pohađali pripadnici šijitske skupine Hazara. 

Prema lokalnim izvještajima do 25 osoba je poginulo u napadima na škole, ali za sada nema službenih podataka.

Šijiti, manjina u Afganistanu, česta su meta napada sunitskih militantnih skupina, uključujući IS-a.

Talibani tvrde da je situacija u zemlji stabilna od njihova preuzimanja vlasti u kolovozu, ali međunarodni dužnosnici i analitičari kažu da postoji rizik oživljavanja terorizma te da je Islamska država preuzela odgovornost za nekoliko napada.