nema mira u afganistanu

Tri eksplozije u školi u šijitskoj četvrti Kabula, ima žrtava

19.04.2022 u 09:53

Bionic
Reading

Tri eksplozije odjeknule su u utorak u školi za dječake u četvrti Kabula većinski naseljenoj šijitskim Hazarima, priopćila je afganistanska policija dodajući da ima žrtava

"Ima žrtava među našom šijitskom braćom", napisao je na Twitteru glasnogovornik policije Halid Zadran ne navodeći nikakve detalje.

Tri eksplozije potresle su školu Abdul Rahim Šahid u zapadnoj četvrti grada Dašt-e-Barči, u trenutku kada su đaci izlazili iz razreda u prijepodnevnim satima, kazao je za AFP očevidac.

Sigurnosno stanje u zemlji se od dolaska na vlast talibana i povlačenja američkih trupa nakon 20 godina okupacije uvelike poboljšalo, ali još uvijek ima napada za koje je odgovorna Islamska država-Khorasan (IS-K), regionalni ogranak Islamske države (IS).

Manjinski Hazari su stoljećima marginalizirani i proganjani u većinski sunitskom Afganistanu. Njihova četvrt u Kabulu je u posljednje vrijeme redovito na meti skupine IS-K koja ih smatra hereticima.

Talibani tvrde da su suzbili njihovo djelovanje, no analitičari ocjenjuju da ta ekstremistička skupina i dalje predstavlja veliki izazov za novu afganistansku vlast.