ODVOJENI NAPADI

Najmanje 28 mrtvih u napadima islamista u Burkini Faso

31.01.2023 u 06:42

Bionic
Reading

Najmanje 28 ljudi, uključujući vojnike i civile, ubijeno je u dva odvojena napada naoružanih napadača u nedjelju i ponedjeljak u Burkini Faso,izjavili su regionalni guverner i vojska u odvojenim izjavama u ponedjeljak, tvrdi AFP

Vojska je rekla da je borbena jedinica u Falangoutouu, na sjeveru zemlje blizu granice s Nigerom, napadnuta i da je ubijeno 10 vojnika, dva borca dobrovoljaca i jedan civil.

Vojska je priopćila da su nakon napada pronađena tijela 15 napadača.

U odvojenoj izjavi u ponedjeljak, pukovnik Jean Charles dit Yenapono Some, guverner regije Cascades na jugu zemlje blizu granice s Obalom Bjelokosti, rekao je da su tijela 15 muškaraca, svi civili, pronađena nakon napada u nedjelju.

Guverner je rekao da su naoružani ljudi zaustavili dva transportna vozila u kojima je bilo osam žena i 16 muškaraca. Žene i jedan muškarac su oslobođeni, rekao je.

Zapadnoafrička država Burkina Faso i njeni susjedi Mali i Niger bore se protiv pobunjenika povezanih s Al Qaidom i Islamskom državom.

Militanti su zauzeli teritorij na sušnom i uglavnom ruralnom sjeveru zemlje, pogubivši stotine seljana i raselivši još gotovo dva milijuna. Blokirali su gradove i sela, pogoršavajući krizu s hranom.

Nesigurnost zbog militantnih napada pridonijela je političkoj nestabilnosti i dvama vojnim udarima u zemlji u siječnju i rujnu 2022.

Napadi militanata proširili su se na jug, gdje su također izvršili prekogranične napade u obalnim državama, uključujući Obalu Bjelokosti, Benin i Togo.

sve osim nogometa