opasna planinska cesta

Najmanje 25 žrtava pri padu autobusa u provaliju u indijskoj državi Uttarakhand

05.10.2022 u 09:00

Bionic
Reading

Najmanje je 25 osoba poginulo kada se autobus survao u provaliju u planinama na sjeveru Indije, objavila je u srijedu policija

Autobus je nekih 45 putnika vozio na vjenčanje opasnom planinskom cestom u indijskoj državi Uttarakhand kada je vozač skrenuo te izazvao pad vozila u klanac dubok 500 metara. "Dvadeset ljudi je spašeno", rekao je Ashok Kumar, policijski dužnosnik.

Premijer Narendra Modi rekao je da će "sva potrebna pomoć" biti pružena preživjelima te izrazio sućut obiteljima. Automobilske nesreće česte su i sa smrtnim posljedicama u državi l'Uttarakhand u kojoj se nalazi dio indijske Himalaje te brojna svetišta.

Više od 20 hodočasnika poginulo je u lipnju u padu njihova autobusa na putu za svetište posvećeno hinduskom božanstvu Yamuna sjeverno od Dehraduna, glavnoga grada te države. Prema izvješću Svjetske banke iz 2021. Indija čini 11 posto svih nesreća na cesti iako ima samo 1 posto svjetskog automobilskog parka.

U prometnim nesrećama na cesti Indija izgubi svake godine 150.000 ljudskih života, prema tom izvješću, a što stoji indijsko gospodarstvo oko 75 milijarda dolara na godinu.