prekretnica u ženskim pravima

U Indiji će nakon više od 50 godina moći pobaciti i neudane žene

29.09.2022 u 12:01

Bionic
Reading

Indijski Vrhovni sud presudio je u četvrtak da se neudanoj ženi ne smije uskratiti izbor da prekine trudnoću u bilo kojem trenutku do 24. tjedna, a odluku su pozdravili aktivisti za prava žena

Nakon što je američki Vrhovni sud u lipnju poništio povijesnu presudu Roe protiv Wadea kojom je legaliziran pobačaj u Sjedinjenim Državama, pitanje pobačaja postalo je predmet spora globalno.

"Čak se i neudana žena može podvrgnuti pobačaju do 24. tjedna kao i udane žene", rekao je sudac D.Y. Chandracchud s indijskog Vrhovnog suda, smatrajući da izostanak bračnog statusa ne može ženu lišiti prava pobačaja. Zakon iz 1971. o medicinskom prekidu trudnoće (MTP), ograničio je postupak na udane i razvedene žene, udovice, maloljetnice, žene s invaliditetom i psihički bolesne žene te žrtve seksualnog napada ili silovanja.

Odluka je uslijedila kao odgovor na zahtjev sudu žene koja je rekla da je njezina trudnoća rezultat sporazumne veze, ali je tražila pobačaj kad veza nije uspjela. Presuda je prekretnica za prava Indijki, rekli su aktivisti.

"Ogroman korak naprijed", napisala je zastupnica Mahua Moitra na Twitteru. Sud je dodao da se seksualni napad supruga nad suprugom može klasificirati kao silovanje u braku prema MTP-u. Indijski zakon ne smatra silovanje u braku kaznenim djelom, iako se to nastoji promijeniti.

"U eri koja uključuje Dobbs vs. Jackson i pravi razliku između bračnog statusa silovanih žena - ova izvrsna presuda o pobačaju prema Aktu o MTP-u je izvanredna", napisala je na Twitteru Karuna Nundy, odvjetnica specijalizirana za rodno pravo, ali i druga područja. Referirala se na slučaj koji je rezultirao američkom presudom.

  • +5
Indija se priprema za Dan nezavisnosti Izvor: EPA / Autor: DIVYAKANT SOLANKI