NAKON BURNIH PROSVJEDA

Najburniji izbori u Senegalu, hoće li Wade pasti?

26.02.2012 u 13:17

Bionic
Reading

Senegalci su u nedjelju od devet ujutro počeli izlaziti na izbore, a predsjednik Abdoulaye Wade ima više protukandidata koji nelegalnim smatraju njegov pokušaj da osvoji i treći mandat te tvrde da će to destabilizirati tu inače mirnu zapadnoafričku državu.

Glasa se nakon višetjednih nasilnih uličnih prosvjeda protiv staroga predsjednika koji želi produljiti dosadašnjih 12 godina na toj dužnosti, a promatrači kažu da je senegalski ugled čvrste demokracije ugrožen. U nasilju je dosad poginulo najmanje šestero ljudi.

Prosvjede vodi Pokret M23, koalicija oporbenih stranaka i udruga civilnog društva. Naziv je pokret dobio po 23. lipnju kada su prosvjedovali protiv nacrta zakona kojim je Wade htio ozakoniti izbor predsjednika u samo jednome krugu i sa samo 25 posto glasova, od čega je odustao pod pritiskom ulice i stranih zemalja.

Većina od 13 Wadeovih protukandidata potječe iz M23. Među njima trojica su bivših premijera, Moustapha Niasse, Idriss Seck i Macky Sall, a Ousmane Tanor Dieng predsjednik je socijalista. Ostali su kandidati iz civilnog društva i pokreta mladih "Y'en a marre" ("Puna mi je kapa"). Izborno povjerenstvo odbacilo je kandidaturu koju je podnio svjetski poznat senegalski pjevač Youssou N'Dour, koji je nedavno bio i ozlijeđen na prosvjedima.

"Ne smijemo zemlju gurnuti u kaos", rekao je Mamadou Kane, 53-godišnji telekomunikacijski inženjer, koji glasa u dakarskome predgrađu. "Najbolje je izabrati jednoga kandidata i glasati".

Strane sile i diplomati pozvali su na mir i transparentno glasanje, a vodeći afrički posrednik nije uspio postići sporazum između 85-godišnjega Wadea i njegovih suparnika koji traže da u slučaju Wadeove pobjede mandat bude skraćen.

"Pozorno pratimo razvoj događaja. Zabrinut sam zbog svega što se ondje događa", rekao je novinarima glavni tajnik Ujedinjenih naroda ban Ki-moon na pitanje o Senegalu.

"Iskreno se nadam da će ovi izbori biti mirni, uvjerljivi, otvoreni i transparentni, ted a će se u potpunosti poštovati volja naroda", dodao je.

Wade je uvjeren u svoje sposobnosti, odbacuje kritike da je prestar i poziva se na gospodarska postignuća kao što su 4-postotni rast zadnjeg desetljeća, ulaganja u infrastrukturu i obnovu glavnoga grada Dakara.

Analitičari ističu da je rast proračuna išao preko leđa naroda opterećenog porezima, da su se od 2000. godine zbog korupcije elite obogatile, a milijuni siromašnih ostali kratkih rukava u podjeli bogatstva.

Senegal s gotovo 13 milijuna stanovnika, bivša francuska kolonija pretežito je poljoprivredna zemlja sa zalihama zlata i plina, a prvi izvor prihoda je ribarstvo, zatim turizam i fosfati.

Pravo glasa ima 5,1 milijun Senegalaca. Wadeovi protivnici strahuju od lažiranja izbornih rezultata. Izbore će nadzirati 90 promatrača iz Europske unije te 40-ak iz Afričke unije, a na čelu im je bivši nigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo.