SPACE MARINCI, SPACE MARINCI I SPACE MARINCI

Najbolje Warhammer videoigre

07.09.2011 u 12:33

Bionic
Reading

Ovog tjedna Gamereport navlači power armor, ide u špajzu po power fist i kreće j.... majku svim vanzemaljcima

Nekada davno, prije prvog Warcrafta, prije otprilike svih modernih strategija u pravom vremenu koje je dijelom popularizirao Blizzard, postojala je stolna strateška igra pod imenom Warhammer. Točnije, ako gledamo kronološki, prvo je 1983. bio Warhammer – s čuvenom fantasy tematikom. Nekih pet godina nakon toga stigao je Warhammer 40,000, Warhammerov popularniji brat. Kakve to konkretne veze ima s igrama i temom tjedna na Gamereportu? Po tome što ćemo, uoči izlaska najnovije uspješnice Warhammer 40k franšize napraviti popis od pet Gamereportovih omiljenih Warhammer igara.

 

Zergovi i Tyranidi... previše sličnosti?

 

 

No prije nego što se bacimo na nabrajanje favorita, recimo nešto o samoj franšizi. Warhammer i Warhammer 40.000 vlasništvo su Games Workshopa, firme koja se tijekom sedamdesetih bavila proizvodnjom društvenih igara. Čudnih društvenih igara. Igara poput kombinacije autića i RPG-a. Negdje u gomili poluprojekata naišla je ideja za izradu stolnih strateških igara. One koje su zaista postigle globalni uspjeh bile su Warhammer, Warhammer 40.000 i Blood Bowl. Prva je smještena u fantasy setting, druga u SF verziju fantasyja, a treća u steampunkovsku verziju fantasyja gdje se svi konflikti rješavaju ragbi utakmicama.

Warhammer: Shadow of The Horned Rat i Dark Omen

 

Sve tri igre postigle su zavidan uspjeh, a Games Workshop iskoristio je intelektualno vlasništvo kako bi proizvodio i računalne igre. Neke od njih bile su nešto manje uspješne od ostalih, no svejedno su uspjele ostaviti dojam na svijet gaminga. Tako su, konkretno, Dark Omen i Shadow of The Horned Rat, doslovno prenesene u formu serijala Total War. Naime, obje igre koristile su kontrolu regimenta na mjestu individualnih jedinica, kao i sustav borbe i napredovanja koji se ne bave izgradnjom baza, već samo ratovanjem.

 

Kada štakori u vašem kućanstvu postanu preveliki...

 

Malo bitke u SoTHR

Upravo zbog toga kao neke od najboljih igara smještenih u svijet Warhammera (fantasyja u konkretnom slučaju) su Dark Omen i Shadow of The Horned Rat. U obje igre stavljeni ste u čizme Morgana Bernhardta, vođe plaćeničke trupe Grudgebringers. Upetljani u splet događaja koji bi mogli odrediti sudbinu Starog Svijeta, postavljeni ste pred velik broj strateških odluka. Svaka od igara provodi vas, naime, kroz čitav niz bitaka gdje svojim odlukama određujete kojim će smjerom priča krenuti.

 

Malo Dark Omena...

Shadow of The Horned Rat išao je u toliku krajnost da ste doslovno mogli izgubiti igru čak i ako odradite sve kako spada. Naime, par krivih odluka u prvom dijelu igre doslovce će vas provući kroz gomilu teških misija, te konačni sukob gdje sa saveznicima ginete u pokušaju proboja skavenske opsade dwarfovske utvrde. Zvuči teško? Nepravedno? Pa, prije ovo prvo nego drugo. Sve u svemu, obje igre imaju super dijaloge, fantastičnu glazbu i gomilu vrhunskih bitaka s in-game eventima. Ovo je, u vrijeme izlaska igara barem, bila dosta rijetka stvar. Namco je prije nekoliko godina pokupio pravo na franšizu Warhammer te je proizveo Mark of Chaos, no strategija i sama mehanika igre osudile su ovaj naslov na propast.

 

Mark of Chaos - super uvod, usrana igra

 

Uvod koji budi sjećanja... :)

 

Serijal Dawn of War 

 

Druga igra na popisu naših omiljenih warhammeriziranih videoigara je Dawn of War. Kada bismo se ograničavali samo na jedan nastavak, ne bismo bili iskreni prema sebi samima. Naime, i prvi i drugi nastavak, zajedno sa svim svojim ekspanzijama igre su koje su, priznajemo li mi to ili ne, revolucionarizirale žanr strategije u pravom vremenu. Drugi nastavak poglavito. Do te razine, dapače, da je Blizzard doslovno koristio isti sustav RPG nadogradnji viđenih u ovoj igri. Nadogradnja vaših Blood Ravena, utrka s vremenom i konačni sukob sa hive mindom tyranidske hive flote je fantastični rollercoaster koji morate odigrati. Iako su, naravno, u nekim realnim razmjerima Space Marinci daleko slabiji nego glavne face ove igre (mob od 25 Space orkova ne bi trebao imati problema s filetiranjem jednog devastator squada kojima su ruke pune teškog naoružanja), igra odlikuje vrhunskom atmosferom i solidnom squad based RTS borbom. Napomenimo također kako prvi Dawn of War u sebi sadrži borbu u manje više klasičnom smislu RTS-a, dok drugi nastavak funkcionira na temelju osvajanja dijelova bojišnice. To je, recimo to tako, dosta blisko stolnoj verziji igre.

 

Atmosferični Dawn of War

Warhammer Online: Age of Reckoning

 

Treća uspješnica na našem popisu najboljih Warhammer igara EA-ov je Warhammer Online. Iako igra danas ne plijeni baš neku preveliku pažnju, u vrijeme izlaska predstavljala je izravnu konkurenciju World of Warcraftu. Da, znamo – smiješno. Uglavnom, igra je smještena u fantasy setting gdje se, zamislite vi to, Starom Svijetu sprema još jedna nevolja. Naime, na sjeveru se pojavio još jedan Chaos warlord koji odlučuje pokoriti svijet, sve frakcije se nakon toga polariziraju, a šitstorm (of Chaos) može početi. Ono što Warhammer Onlne čini posebnim je RvR sustav, već jednom implementiran u Mythicov epski Dark Age of Camelot RPG. Za one koji ne znaju o čemu se radi, recimo samo da se radi o sistemu u kojem igrač aktivno sudjeluje u osvajanju teritorija koji okupiraju drugi igrači. Radi se o velikim grupama koje se sukobljavaju u epskim bitkama i osvajaju dvorce, utvrde, teritorije i tako dalje. Stavite li to u kontekst Warhammer Fantasya, pred sobom imate jedan poprilično atraktivan proizvod. Prava šteta što se EA čitavog projekta nije primio ozbiljno te ga nemarom doslovno zagurao pod zemlju.

 

Uvod za smrznut' se...

 

Space Hulk

 

Kao mali odskok od fantasy settinga spomenut ćemo još jednu konverziju stolne Warhammer 40.000 'spinoff' igre u računalnu formu. Space Hulk taktički je squad shooter u kojem kontrolirate grupu deepstrikeanih Deathwing Terminator Marinaca u ogromnoj svemirskoj olupini. Vaš zadatak? Smaknuti gomile vanzemaljaca koji se nalaze u tom istom brodu. Na opću radost svih fanova Cameronovih Aliensa, ti vanzemaljci su nitko drugi do Tyranida. Tako je, čitav brod krcan je zubatim, kandžatim i generalno agresivnim vanzemaljcima koji vas, budimo realno, samo žele zagrliti. I nakon toga raskomadati kako bi ukrali vaš genetski materijal. Ovo, naravno, podrazumijeva još kolateralnu štetu koju sakupljanje genetskog materijala najelitnijih ljudskih trupa donosi. Al' opet, tko bi odolio romantičnoj premisi razbijanja gauntove glave stormhammerom? Prosječni Dark Angel definitivno ne bi. Uglavnom, igra kombinira igru iz prvog lica i taktički layout koji nudi pogled na mapu. Ovo u kombinaciji s gomilom nadirućih aliena stvara dosta žestoku i napetu igru. Space Hulk je izašao u dvije iteracije – 1995. i 1998. I iskreno, oba naslova su sasvim solidna.

 

Uvod u ikonički Space Hulk

 

...i malo same igre...

Posljednja na popisu naših omiljenih Warhammer igara definitvno je Blood Bowl. Po mnogima najbolja Games Workshopova igra, BB vas stavlja u ulogu trenera fantasy momčadi orkova, živih mrtvaca, ljudi, elfova i gomila drugih karakondžula koji u uvrnutoj kombinaciji američkog nogometa i MMA tučnjave pokušavaju jedni drugima zabiti gol. Fantastična stvar vezana uz samu igru je što u sebe jako dobro prenosi pravila stolne verzije Blood Bowla. To zna, do neke mjere barem, predstavljati problem onima koji nisu igrali stolni Blood Bowl – koji je u principu kompleksan. Ipak, hrpa tutoriala i jako dobro sučelja koliko-toliko kompenziraju hardcore prirodu same igre. Naravno, da biste savladali Blood Bowl, trebat će vam vremena, no konačni rezultat je vrhunski taktički naslov koji će oduševiti novog igrača, a kompletno razgaliti veterane stolnog Blood Bowla. Napominjemo da postoje dvije verzije igre. Prva je izašla 1995. i izbacio ju je Microleague, dok je nova stigla iz Cyanidea prije cirka godinu dana, te već ima prvu ekspanziju (koja dovodi par novih modova igre te par dodatnih rasa).

 

Uvod za Bloodbowl

 

Malo o goblinima...

I tako, što reći na kraju članka koji se bavi igrama rađenima po drugim stolnim igrama? Pa, da Games Workshop zna kako zaraditi novce na svom intelektualnom vlasništvu. Same stolne strateške igre koje izdaje svjetski su bestseleri, a kulturni udar koji su kvalitetno odrađeni naslovi napravili u svijetu računalnih igara nevjerojatan je. Kao jedna od konzekvenci nekolicine uspješnih WH40k igara, porast prodaje minijatura Space Marinaca zauzeo je cirka 65% sveukupne prodaje. Napominjemo, naravno, kako postoje druge vojske za Warhammer 40k osim SM-ovaca, no takvo je tržište, a djeca hoće igrati marince... što da im kažemo?

 

Seks

Sve u svemu, u slučaju da vam ti isti marinci već ne izlaze na uši, tu su dvije nadolazeće igre koje bi vam mogle odvući pažnju: uskoro izašli WH40k: Space Marine i Dark Millenium Online. Obje imaju potencijal za veliku slavu, a samo je pitanje vremena i fanova kolik će uspjeh one postići. Dok taj dan ne stigne, neka nam Emperor da strpljenja. Dotada, chainsword u bolter u ruku, vjeru u chapter u srce i naprijed u orkokolju... jer Warhammer naslova, hvala bogu, imamo za svinje hranit'.

 

Marinci... još jednom