SUPERHOT I PRIJATELJI

Najbolje igre koje ne trebate instalirati

31.01.2014 u 13:39

Bionic
Reading

Ovog petka donosimo vam savršenu kolekciju igara za sljedećih par hladnih, snijegom zavijenih dana

I tako to ide ovog petka. Jučer na vijestima čitamo kako će vani ovog vikenda biti sniježna apokalipsa, zaziremo od izlaska iz kuće osim kada nas tjeraju naorštrenim štapom i razmišljamo kako nam se ništa, ali ništa ne da. Čak niti instalirati novu igru. Upravo zbog toga na pamet nam je palo sljedeće - igrati ćemo igre koje to ne trebaju. Sve što vam za njih treba - je browser. I flash, naravno. Ali bilo bi glupo da samo odemo online i pokupimo par nasumičnih flash igara, strpamo ih u temu i kažemo kako je to to. Upravo zbog toga donosimo vam šest igara koje definitivno nećete pronaći ako ne kopate duboko, te koje su zaista, zaista sjajne. Neke od njih imaju toliko dobro razrađene koncepte da je čudo kako ih uopće i pokrećemo u pregledniku.

 

Prvi i definitivno najčudniji u nizu je minimalistički arkadni naslov A Leaf on The Wind. U njemu vam je zadatak relativno jednostavan - sakupljati zelene točke i izbjegavati crvene. Keč, doduše, je to što se vi krećete poput kombinacije padajućeg lista i jedrilice, te jedino što kontrolirate je svoj nagib. Upravo zbog toga stvari vrlo brzo postanu strahovito komplicirane, a igra iz naoko jednostavnog koncepta prelazi u nešto sasvim drukčije. Makar nije apsolutno najljepša igra ikad napravljena, A Leaf on The Wind je sjajan koncept i zaista velik izazov. Zaigrajte ga ovdje.

 

 

Teže nego što izgleda!

 

 

Ako vam je dosta meditativne glazbe i elegantnog treperenja na vjetrovima sudbine, vratite se među dobre stare sačmarice i zombije u Typocalipseu 3D - igri u kojoj pravilnim pisanjem riječi ubijate nadolazeće horde živih mrtvaca. Vjerojatno najbolja stvar kod ovog, na prvi pogled, naslova sličnom Typing of The Dead su igrina pojačanja. Zahvaljujući njima, naslov vas cijelo vrijeme prebacuje iz logićkog/puzzle moda u arkadni, gdje primjerice snajperom skidate udaljena čudovišta i olakšavate si posao. Ovo, naravno, uzrokuje određenu dozu zbunjenosti i najbolje se može opisati kao gamerska verzija boksačkog šaha. Pošto već dulje vrijeme igram igre i pišem tekstove, Typocalipse 3D mi barem prvih par levela nije predstavljao neki izazov. Međutim, kasnije su stvari krenule nizbrdo. Planirate li se sami okušati u tipkarenju i rešetanju zombija, kliknite ovdje.

 

 

Majstor na djelu!

 

 

 

Želite li umjesto vježbanja pisanja izvježbati reflekse, ne možemo vam predložiti ništa bolje od FastKata 2, beskonačne jurilice iz prvog lica u kojoj svoj mali brod pokušavate progurati pored sve kompleksnije i kompleksnije meteorske kiše. Makar sama ideja možda ne probija plafon što se inovacije tiče, osjećaj koji dobijete uz igru je ono što FastKat 2 čini posebnim. Nakon što se maaalo izvježbate, shvatiti ćete kako su uzorci meteora sve kompleksniji, kako okolina počinje mijenjati boje, te kako čitava igra iz logičkog razmatranja i biranja putanje prelazi u gotovo instinktivno iskustvo. Naime, vaš brodić čitavo vrijeme ubrzava, što znači da nakon kratkog vremena doslovce niti sami niste svjesni kako ste ovako daleko dogurali. Samo vas molimo da ovo ne igrate pod utjecajem alkohola, jer nam se nekako čini da se vaš radni stol i tipkovnica neće dobro provesti. FastKat 2 možete zaigrati ovdje.

 

 

Mislim da vidim policajca kako maše lizalicom...

 

 

Ako reda arkadno-psihodeličnih eskapada, na popis stiže i jedna brutalna mozgolomka. Pause Ahead je pikselizirana i prekrasno dizajnirana platformska igra u kojoj je glavni trik, pogodili ste, pauziranje. Vaš lik, naime, može u bilo kojem trenu zaustaviti čitavu igru, no trik je u tome da se on, makar ga ne možete kontrolirati, i dalje kreće. Ovaj koncept, konkretno, daje igri kompletno neviđenu pozadinsku logiku koju zaista treba prožvakati kako ju se savladalo. Super stvar kod Pause Aheada je kako ćete, nakon što shvatite kako riješiti level, dosta često sami sebi stisnuti čuveni facepalm. Rado bismo vam pričali više o igri, no ne želimo vam upropastiti priču, niti nuditi rješenja različitih nivoa. Stoga, molimo vas, pokrenite igru i zaključke donesite sami.

 

 

Službeni tralier za sve igrače koji pokrenu ovu igru.

 

 

Sljedeća igra, koja je glavni razlog zbog kojeg smo uopće radili ovu temu je briljantni Superhot, eksperimentalni FPS u kojemu se svijet kreće jedino ako to radite i vi. Naoko čudan koncept uskoro se pretvara u Matrix napucavanje gdje svaki metak možete pratiti sve do trena kada vam počne probijati kroz lubanju. Igrin dizajn nivoa savršeno komplementira osnovnom konceptu, tako da ćete kroz nekoliko nivoa koje igra nudi shvatiti koliko je čitava stvar briljantna. Igrini autori planiraju izdati punokrvni naslov preko Steama, te im ako želite, možete i izraziti podršku. Superhot možete zaigrati ovdje.

 

 

Božanstveni SUPERHOT

 

 

Za kraj, ne pada nam na pamet završiti temu ako u njoj barem u jednom trenutku nisu spomenute mačke (novo pravilo). Makar smo svojevremeno pisali o ovome, Catlateral Damage, browserska simulacija mačke koja radi nered po virtualnoj radnoj sobi sjajni je koncept. Vaš zadatak je postići maksimalnu štetu u ograničenom vremenu, što je veći izazov nego što biste pomislili. Mačketina koju kontrolirate, očekivano, može skočiti jako visoko, elegantno koristi prednje šape kako bi udarala predmete sa strane ili ravno prema naprijed. Ako mislite da možete biti bolji od ostalih, tu je i globalna top lista rezultata, makar nam je teško poimati kako je netko uspio nabiti tolike brojeve. Što su napravili? Priljepili joj granatu na leđa?

 

 

catscatscatscatscatscatscats

  

 

 

Zle mačke...